Това ли е бъдещето: преносими устройства с безвредни, икономични екрани

Докато обикновените таблети издържат средно повече от ден и половина с едно зареждане, InkNoteX Color ще издържи няколко дни (снимка: Bigme)

Пазарът на потребителска електроника се движи към нов тип устройства с безопасни за очите екрани и качество не по-лошо от това на таблетите. Броят на достъпните такива устройства бързо нараства.

Различни компании произвеждат потребителски устройства  с екрани, базирани на електронно мастило, които поради техническите си характеристики са безвредни за очите. Само за един ден на пазара се появиха два нови модела от различни марки – преносим екран и пълноценен таблет, който може да замени iPad. И двете устройства имат цветни дисплеи с много висока честота на опресняване за тази технология, благодарение на което почти напълно могат да заменят класическите си аналози с LCD дисплеи.

Мастило вместо течни кристали

Производителите на преносими устройства започнаха да разчитат на електрофоретични екрани, известни също като екрани с електронно мастило или E-ink. В последното денонощие две несвързани една с друга компании пуснаха две различни устройства – мобилен дисплей за свързване със смартфон или малък настолен компютър, който се побира в джоба, и пълноценен таблет, работещ с модерна версия на Android.

И двете устройства се доставят с цветни екрани с електронно мастило, което означава, че на потребителите няма да се налага да правят компромис при разглеждане на снимки и посещаване на уебсайтове – вместо в монохромен режим, както при по-голяма част от електронните четци, сега те ще виждат съдържанието цветно.

E-ink матриците са известни с това, че не влияят на зрението при продължителна употреба, и също с минималната си консумация на енергия, в сравнение с течнокристалните панели. За устройствата, захранвани с батерии, това е значително предимство.

В допълнение, честотата на опресняване на екраните в двете устройства е увеличена за по-комфортно гледане на динамични изображения, превъртане на съдържание в социалните мрежи и т.н. Това е напълно нехарактерно за електрофоретичните дисплеи, които обикновено се актуализират веднъж на няколко секунди.

iPad на електронно мастило

Първата от двете джаджи с цветен „мастилен” екран е таблетът InkNoteX Color на Bigme, който е с размерите на модерен 10,9-инчов iPad. В продажбите на дребно устройството струва $670, или малко по-скъпо от базовия iPad 64GB, който се предлага в САЩ за $600.

Иновативният InkNoteX Color е в състояние да направи всичко, което един мощен таблет с Android може да направи (снимка: Bigme)

InkNoteX Color е пълноценен таблет с операционна система Android 13, чийто интерфейс се показва на E-ink екран с диагонал 10,3 инча и плътност 150 пиксела на инч (ppi) в цветен режим и 300 ppi в монохромен. Броят на поддържаните цветове е 4096. Дисплеят е допълнен от 36-степенна подсветка с възможност за регулиране на температурата на светлината.

Отличителна черта на цветния екран InkNoteX е неговата честота на опресняване до 15 кадъра в секунда, което го прави подходящ за гледане на анимация, въпреки че все още това не е достатъчно за видео.

Но като се има предвид хардуера, InkNoteX Color е в състояние да направи всичко, което един мощен таблет с Android може да направи. Разполага с модули памет 6GB RAM и 128GB ROM и процесор MediaTek с честота до 2,4GHz и осем ядра (две Cortex A78 и шест A55). Поддържа microSD карти, GPS, Wi-Fi и Bluetooth, има 5MP предна камера и 8MP основна.

Прави впечатление малката батерия от 4000 mAh, по-малка от батерията на среден смартфон модел 2024 г. Този избор на разработчиците е продиктуван от факта, че екранът с електронно мастило не консумира почти никаква енергия. Зареждането се осъществява чрез USB-C.

Първата страна, в която InkNoteX Color ще стане достъпен за покупки, е Китай. Таблетът ще се появи на пазара в близките месеци. Срокът за излизане на световния пазар все още не е обявен. В цената на устройството е включен и стилус.

Специализиран монитор

Вторият нов продукт, използващ екран с електронно мастило, идва от китайската компания Dasung, много опитен производител на устройства с такива дисплеи. Гамата на производителя включва няколко модела стационарни монитори с електронно мастило, както цветни, така и монохромни, а днес компанията обяви преносим дисплей Paperlike Color. Той струва малко повече от таблета на Bigme – около $695 в Китай.

Paperlike Color е базиран на матрица E Ink Kaleido от трето поколение, способна да показва 4096 цвята, като при този модел нейният диагонал е 12 инча. Мониторът има почти стандартно съотношение на страните – 16:10 вместо 16:9 и поддържа доста висока резолюция – 2560х1600 пиксела, макар и в монохромен режим. Производителят не посочва разделителната способност на екрана в цветен режим, но се предполага, че е наполовина по-малка.

Paperlike Color е подходящ за потребители, които се нуждаят от втори малък дисплей за лаптоп или компютър (снимка: Dasung)

Можете да свържете Paperlike Color към всякакви източници, било то смартфон, таблет, лаптоп, настолен компютър и т.н. Мониторът не разполага с батерия, но не е необходимо да търсите подходящ кабел – захранването е през класически USB-C кабел от източника, свързан към него, тоест устройството не изисква външно захранване, което увеличава неговата преносимост.

Paperlike Color е много тънко устройство, само 5,3 мм. В същото време мониторът тежи колкото малък таблет, около 440 грама, благодарение на лекия, но издръжлив алуминиев корпус. Производителят твърди, че Paperlike Color използва неговата собствена технология Dasung Turbo, предназначена да увеличи честотата на опресняване на екрана, но не предоставя пикови стойности.

За работа с екрана в тъмни помещения е предвидена подсветка с регулируема яркост, от която няма нужда на слънце – колкото по-ярко е външното осветление, особено естествената светлина, толкова по-висок е контрастът на екрана, поради особеностите на технологията с електронно мастило.

Коментар