Китай: не ни трябват интернет уроци от САЩ

Китай не се нуждае от уроци какво е интернет от страна на САЩ, заяви Мин Дахонг, ръководител на Асоциацията на онлайн медиите в Пекин. Изявлението му е по повод коментарите от САЩ за незачитането на информационната свобода в Китай.

Генералният секретар Хилари Клинтън в четвъртък демонстрира неуважение към голямата азиатска страна, която не е склонна да приема условия по въпроси, свързани с „националната сигурност“ и „социалната стабилност“, заяви Дахонг. „Как ще се развива интернет в Китай и как ще се управлява си е вътрешна работа на китайския народ“, категоричен е шефът на медийната асоциация в интервю пред Xinhuanet.com.

По въпроса за интернет – Китай не се нуждае от каквито и да е уроци от САЩ за това какво да прави и какво да не прави“, допълва той.

Речта на Клинтън остро разкритикува кибер-политиката в Китай и Иран. Хилари поиска Пекин да разследва оплакванията от страна на Google, свързани с хаквания и цензура.

Дахонд определи като инсинуация твърденията на Хилари, че в Китай няма свобода на информацията и словото, и окачестви твърденията й като неуважителни и недостойни.

Коментар