Google технология може да захрани AI функциите на iPhone

Бъдещите модели iPhone може да се възползват от AI технологията Gemini на Google
(снимка: CC0 Public Domain)

Apple може да заложи на технологията за изкуствен интелект Google Gemini да захранва AI функциите на флагманския си продукт iPhone, според източници, на които се позовава Блумбърг.

В последно време производителите на смартфони започнаха да вграждат в своите телефони много функции за изкуствен интелект. Google прави това с линията Pixel, а Samsung наскоро се присъедини към тенденцията с Galaxy S23 Ultra.

Очаква се Apple също да въведе функции за изкуствен интелект в своите предстоящи модели iPhone. Според последни информации, компанията от Купертино може да се възползва от помощта на Google Gemini, за да направи това.

Блумбърг твърди, че Apple води преговори с Google за вграждане на технологията за изкуствен интелект Gemini в iPhone. Евентуално споразумение ще позволи на Apple да лицензира Gemini за захранване на някои нови функции, които ще се появят в софтуера на iPhone тази година.

Анализаторите припомнят, че производителят на iPhone наскоро проведе разговори и с OpenAI, разработчика на ChatGPT, така че очевидно Apple все още е в процес на избор на партньор.

„Въпреки че преговорите между Apple и Google остават активни, малко вероятно е някаква сделка да бъде обявена до юни, когато производителят на iPhone планира да проведе годишната си световна конференция за разработчици”, коментира Марк Гърман.

„Възможно е компаниите да не постигнат споразумение или Apple в крайна сметка да избере да се обвърже с друг доставчик на генеративен AI, като OpenAI. Или Apple може теоретично да използва множество партньори, както прави с търсенето в своя уеб браузър”, допълва анализаторът.

Apple може да финализира сделката с Google за Gemini на основата на съществуващото споразумение за търсене между двете компании. Google плаща на Apple определена комисионна, за да запази своята търсачка като опция по подразбиране в браузъра Safari за Mac, iPad и iPhone.

Предполага се, че комисионната от тази сделка е 36 процента от всички приходи от реклами в мрежата за търсене на Google, които идват от браузъра Safari на Apple, според публикации от миналата година.

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук потвърди, че компанията работи върху генеративен AI и че ще започне да внедрява технологията в своите продукти по-късно тази година. Apple иска да навлезе в генеративното AI пространство и се предполага, че харчи милиони долари на ден за разработка на конкурент на ChatGPT.

Коментари по темата: „Google технология може да захрани AI функциите на iPhone”

добавете коментар...

  1. Анонимен

    Изкуствен интелект няма. Всичко е маркетинг и прости алгоритми, които съществуват от много години. Просто сега се ползват в по-голям мащаб, напук на всичко “зелено”, което ни пробутват.

Коментар