Пробивите в сигурността са се удвоили за година

Пробивите в сигурността на данните на щатските компании, които са резултат от злонамерени атаки и атаки чрез бот-мрежи, са се удвоили през 2009 година в сравнение с 2008. Освен това те костват значително повече от пробивите в резултат на човешки грешки и недоглеждане – фактор, който досега се считаше за основен източник на пробиви – или дефектиране на системи. Това сочи анализ на института Ponemon, публикуван днес.

Честотата на зловредните атаки е нараснала от 12% през 2008 година до 24% през 2009-та, според изследването, озаглавено „Годишно проучване 2009: цената на пробивите в сигурността на данните в САЩ“. U.S. Анализът е дело на института Ponemon и е спонсорирано от PGP Corp.
Цената на компрометиран запис, включително криминалния акт, възлиза средно на 215 долара. Това е с около 30% повече в сравнение с цената на пробив заради небрежност и невнимание.
За първи път проучваните компании посочват, че източник на пробивите при тях са зловредни програми, предназначени за кражба на данни.
Интересно е, че 42% от всички докладвани случаи на пробиви включват един или друг вид грешка, направена от трета страна, например доставчик на аутсорсинг услуга. 36% от случаите включват загуба на ноутбук или друго мобилно устройство с данни.

Коментар