Google пусна Chrome за Windows на ARM

Windows/ARM компютрите ще предложат гладко уеб сърфиране с браузъра Chrome
(снимка: Google)

Браузърът Chrome за Windows на ARM компютри е напълно завършен. Google пусна пълна версия за ARM64 на най-популярния браузър в света с обещанието за по-бързо, по-плавно и по-ефективно сърфиране в уеб.

Chrome за ARM64 се разпространява на Windows компютри с процесори Snapdragon. Google твърди, че потребителите, които планират да купят предстоящите компютри с процесор Snapdragon X Elite, ще получат „още по-голям тласък в производителността”.

Според Qualcomm, предварителните бенчмаркове на референтните устройства със Snapdragon X Elite показват значително повишаване на производителността в бенчмаркове като Speedometer 2.1.

„Направихме браузъра Chrome бърз, сигурен и лесен за използване на настолни компютри и мобилни устройства и винаги търсим начини да предоставим това изживяване на повече хора. Тясното ни сътрудничество с Qualcomm Technologies гарантира, че потребителите на Chrome ще получат възможно най-доброто изживяване, докато сърфират в мрежата на компютри, съвместими с ARM”, каза Хироши Локхаймър, старши вицепрезидент на Google.

Въпреки че е възможно да стартирате Chrome на компютри с ARM процесори чрез емулация, естествените (нейтив) приложения предлагат много по-добра производителност, отзивчивост и енергийна ефективност. Първата версия на Chrome Canary за ARM64 беше забелязана преди няколко месеца, а сега браузърът е готов за своя публичен дебют.

Превръщането на най-популярния браузър в света в ARM-„приятелски” ще направи Windows компютрите с тази процесорна архитектура много по-привлекателни за потребители, които не са готови да сменят браузъра си.

Самата Qualcomm твърди, че ще помогне за „утвърждаването на ролята на Snapdragon X Elite като водеща платформа за компютри с Windows”. Първите устройства със Snapdragon X Elite се очакват по-късно това лято.

Microsoft се очертава като един от първите производители, които ще предложат персонални компютри с новите ARM чипове на Qualcomm. Очаква се компанията да представи моделите Surface Pro 10 и Laptop 6 на специално събитие на 20 май 2024 г.

Коментари по темата: „Google пусна Chrome за Windows на ARM”

добавете коментар...

  1. ездрг

    На кой му пука за какво е пуснат тоз шпионски браузър……Никой ценящ поверителността няма да си го сложи на машината при положение че има Брейв , Мозила ,Флурп ,Либре уолф , Вивалди и т.н…..

Коментар