Холандското правителство моли ASML да остане

Технологичният гигант AMSL заплаши да напусне Холандия заради имиграционната политика
(снимка: ASML)

Правителството на Холандия се опитва да убеди местните полупроводникови гиганти ASML и NXP да останат в страната. Новината от „ниската земя” идва след съобщенията, че най-големият производител на машини за чипове, ASML, заплашва да напусне родината си.

Хага планира да отдели над 10 милиарда евро за инвестиции в района на Брейнпорт в Айндховен, където се намира централата на ASML. Планът на холандското правителство е с кодовото име Project Beethoven (Проект Бетовен).

Местните медии NOS и Bits&Chips цитират източници, според които, за да спечели благоразположението на двете полупроводникови компании, холандският кабинет е обещал да инвестира 9 милиарда евро в образователни институции в района на Брейнпорт. Парите ще бъдат насочени главно към университетите, но ще включват и други технически институции.

Тази инвестиция има за цел да подобри местната инфраструктура и жилища и да разшири Технологичния университет в Айндховен. Холандското правителство също предложи отмяна на спорните планове за данъчно изкупуване на акции.

Заплахата на ASML да напусне е свързана със страховете от ефектите, които все по-твърдата имиграционна политика на Холандия ще има върху операциите на компанията. 40% от работната сила на ASML в Холандия не са холандци, отбелязва в публикация по темата Guardian.

Говорейки с холандския телевизионен оператор RTL през януари, главният изпълнителен директор на компанията Питър Уенинк каза: „В крайна сметка можем да развием тази компания само ако има достатъчно квалифицирани хора. Предпочитаме да направим това тук, но ако не можем да осигурим хора тук, ще отидем в Източна Европа или в Азия, или в Съединените щати”.

Междувременно, холандският министър на търговията Джефри ван Льовен е заявил пред местния вестник Het Financieele Dagblad, че ASML е важна за страната компания. Защитата на нейните интереси е основен приоритет, добавя той, цитиран от Ройтерс.

Очаква се тази седмица холандският премиер Марк Рюте да посети Китай, където ще се срещне с президента Си Дзинпин. Износът на ASML оборудване и свързаните с него политики се очертават като фокусна точка на дискусиите.

Повечето от лицензите за износ на ASML за Китай изтичат до края на 2024 г. Все още не е известно дали холандското правителство ще одобри продажбата на усъвършенствано оборудване на стойност милиарди евро в Китай.

Ако Хага забрани продажбите, китайските производители на чипове може да се обърнат към японски доставчици на оборудване като Nikon и Canon. Те биха могли да се опитат да работят и с Shanghai Microelectronics, за да заменят оборудването ASML.

Коментари по темата: „Холандското правителство моли ASML да остане”

добавете коментар...

  1. Пропов

    Вие от България трудно ще повярвате в това, но в т.нар. Западна Европа има болезнен недостиг на работна ръка. От носачи до учени. Голяма вина има социалната политика. Соц. помощи са ок. 1500 евро безусловно гарантирана. Много, ама много хора не намират смисъл да учат и да работят, щото тези пари стигат за един посредствен живот.

  2. Голям умник

    А каква е истината? ASLM се изплашили от еврогеювете, липсата на газ или арабите и затова бяга? Къде е истината, поредни не много умен информиран човеко?

  3. Anonymous

    Чети малко по задълбочено..тъпанар

  4. Мхм

    Човекът пише с ирония, хубаво е да се помисли малко преди да се изкаже човек.

  5. Иванов

    Ти на коя планета живееш? Китай свободен и без държавна намеса? Или кой клас си? 5-6? Умирам от смях.

  6. Поредния глупак

    Шели да напуснат заради твърдата имиграционна политика, щото не им доставяли квалифицирани негри и араби. Абе Вие в ред ли сте. Взивиха Ви газовите потоци, зелените талибани обърнаха всеки аспект от живота Ви с главата на долу, еврогеьовете Ви задръстиха с какви ли не регулации. Тъй и тъй напускате, поне кажете истината.

  7. Kutzi

    Без държавна намеса 🙂 🙂 🙂

  8. Ха,ха,хаа...

    Китайската държавна стена.

  9. Китайски холандци

    Да отидат при китайците, там е бъдещето и свободата без държавна намеса.

Коментар