Apple обмисля китайски AI за серията iPhone 16

С посещението си в Китай шефът на Apple демонстрира колко важен за компанията е местният пазар (снимка: Tim Cook / Weibo)

Apple преговаря с китайския интернет гигант Baidu за интегриране на големия езиков модел Ernie Bot в серията смартфони iPhone 16 и други свои продукти, специално за пазара в азиатската страна, съобщи Cailian Press.

Този ход на ИТ гиганта от Купертино идва на фона на усилията на компанията да се съобрази с по-строгите разпоредби на Китай за съдържание, генерирано от изкуствен интелект, коментират пазарните наблюдатели.

Предполага се, че Apple ще използва Ernie Bot за своята операционна система iOS 18 и Mac OS в Китай. Твърди се също, че Apple е преговаряла с други китайски фирми като Alibaba и свързана с университета Цинхуа компания за изкуствен интелект, преди да избере Baidu.

Apple се придържа към вътрешния си AI модел или Gemini на Google извън Китай, но избира локално разработено решение в континенталната част на страната, за да гарантира спазването на местните разпоредби.

Новината идва след посещението на изпълнителния директор на Apple Тим Кук в Китай, където той потвърди ангажимента на компанията към местния пазар и се срещна с ключови доставчици. Тим Кук похвали китайските доставчици за техните крачки към въглеродна неутралност.

Кук обяви планове за разширяване на изследователския център на Apple в Шанхай и създаване на нова лаборатория за приложни изследвания в Шенжен. Този фокус върху Китай е обясним, тъй като продажбите на iPhone там са намалели с 24% на годишна база (по данни на Counterpoint Research), вероятно поради конкуренцията предимно от Huawei.

Потенциалното партньорство с Baidu е в съответствие със стратегията на Samsung. Корейската компания използва Gemini AI на Google в световен мащаб, но включи Ernie на Baidu в новата си серия Galaxy S24 в Китай за поддръжка на функцията „Circle to Search”.

И Apple, и Baidu обаче са изправени пред нарастващи регулаторни пречки. Китай наложи подробни разпоредби, регулиращи местните генеративни AI услуги, за да гарантира съответствие с одобреното от правителството съдържание.

Новината за потенциално партньорство между Apple и Baidu доведе до скок на акциите на китайската компания с 6% на борсата в Хонконг. Анализаторите виждат това като потенциална победа за Baidu, не само за брандиране на нейния Ernie Bot, но и за ускоряване на усилията ѝ за монетизиране на AI и придобиване на предимство пред китайските конкуренти.

Коментар