Изкуственият интелект – мечта за мениджърите и кошмар за работниците?

Мениджърите се стремят да прехвърлят част от функциите на работниците към изкуствения интелект и след това да намалят заплатите им (снимка: CC0 Public Domain)

Почти половината от мениджърите се стремят да заменят своите подчинени с изкуствен интелект, сочи ново проучване. Много от тях са готови да поверят на AI някои от функциите на работниците и след това да намалят заплатите. Изглежда, че няма да се постигне мирно съжителство между хората и изкуствения интелект в работната среда.

Около 50% от мениджърите не виждат нищо лошо в това да уволнят някои или всичките си подчинени и да „наемат” изкуствен интелект на тяхно място, според проучване, проведено в началото на 2024 г. от компанията за презентационен AI софтуер Beautiful.ai, данни от което публикува порталът TechSpot.

Анализът на пазара показва, че за много шефове AI е не само средство да се отърват от част от екипа, но и инструмент за намаляване на оперативните разходи на останалия персонал. Мениджърите се стремят да прехвърлят част от функциите на работниците към изкуствения интелект и след това да намалят заплатите им.

В проучването са участвали над 3000 мениджъри. 41% от тях са проявили интерес към заместване на хората-служители с AI. Този резултат ясно доказва, че твърденията за възможно мирно съжителство на човешкия персонал с изкуствения интелект нямат основание.

Още тревожни данни

Други резултати от проучването също са тревожни за наетия персонал. Например, 48% от работодателите казват, че бизнесът им би спечелил финансово от замяната на голям брой служители с инструменти за изкуствен интелект.

40% не скриват факта, че според тях един изкуствен интелект може лесно да замени няколко служители наведнъж. В същото време мениджърите не се съмняват, че подобна „дигитализация” гарантирано няма да намали общата продуктивност на екипа.

Що се отнася до заплатите, и тук всичко е мрачно. 45% от работодателите открито признават, че в момента обмислят внедряване на изкуствен инструмент като възможност за намаляване на заплатите на служителите. Те обясняват това, като казват, че някои от задачите, изпълнявани в момента от персонала, могат да бъдат делегирани на алгоритми.

Има и мениджъри, които мечтаят да видят „отрицателен растеж” в графата „оперативни разходи” във финансовия отчет на компанията възможно най-скоро. 12% от анкетираните казват, че вече използват AI с надеждата да намалят персонала и да спестят пари от заплатите на служителите.

Нищо ново

Разочароващата статистика, събрана от анализаторите на Beautiful.ai, корелира с резултатите от подобни проучвания, проведени през 2023 г. Например, през септември 2023 г. бяха публикувани резултати от проучване, според което изкуственият интелект ще остави най-малко 2 милиона души в САЩ без работа до 2030 г.

Но има и много по-мрачни прогнози по отношение на цифровизацията на работата. TechSpot цитира данни от по-ранно проучване по този въпрос: в него се посочва, че генеративният AI може да има много негативно въздействие върху 300 милиона работни места по света в обозримо бъдеще.

Настъпва ли паника

Мениджърите и работодателите, участвали в анкетата, са наясно, че техните подчинени изпитват тревожност. 62% от тях признават за опасения в екипите им, че AI инструментите в крайна сметка ще струват работата на служителите.

Освен това, според 66% от мениджърите техните служители се страхуват, че ще бъдат уволнени поради внедряването на AI през 2024 г.

След като изплашиха персонала с мрачната перспектива да останат безработни или да работят за жълти стотинки, мениджърите в крайна сметка възприемат паническото им отношение. 90% от респондентите, анкетирани сред тези, които вече използват изкуствен интелект за подобряване на производителността в своите екипи, са загрижени, че AI инструментите ще доведат до по-ниски заплати не само за обикновените служители, но и за ръководството.

64% от анкетираните са съгласни, че изкуственият интелект вече е съпоставил резултатите от работата на много опитни мениджъри и дори е надминал някои от тях.

Около половината от участниците в проучването изразяват загриженост, че AI инструментите ще допринесат за по-ниски заплати във всички сектори на икономиката, поне в Съединените щати. TechSpot отбелязва, че от началото на 2023 г. са регистрирани впечатляващ брой съкращения в технологичната индустрия. Една от основните причини е, че ИТ компаниите наеха твърде много работници по време на пандемията от коронавирус, но широкото възприемане на генеративния AI също изигра роля.

Всеки месец десетки хиляди ИТ специалисти остават без работа – поне от началото на 2024 г., според наскоро публикувани данни.

Коментари по темата: „Изкуственият интелект – мечта за мениджърите и кошмар за работниците?”

добавете коментар...

  1. mhm

    А точно меринджейчетата са супер излишни и за подмяна с ИИ

  2. drr

    Лаком гъз, кръв сере! Имаше една такава поговорка

  3. Ангел

    ДА по важно е акционерите да могат да си купят още някой друг имот или някоя скъпа играчка а работника да се чуди под наем ли да живее или да бъде роб на банката! Могат да се намалят разходите като се намали на половина сумата към акционерите !

Коментар