Надвисват облаци над ASML: рискува санкции от САЩ

Литографското оборудване на ASML е ключово за полупроводниковата индустрия
(снимка: ASML)

САЩ заплашват бизнеса на може би най-важната компания в полупроводниковата индустрия. Акциите на холандската ASML вече се сринаха под угрозата от американски санкции.

ASML, най-големият доставчик на литографско оборудване в света, рискува да получи санкции от страна на САЩ, тъй като не спира да продава в Китай. В същото време ASML по никакъв начин не е свързана със САЩ, тя е регистрирана в Холандия. Подобна заплаха е надвиснала и над японската Tokyo Electron.

Натиск върху бизнеса със залог в милиарди

Според публикация на Блумбърг, американските власти възнамеряват да въведат нови ограничения за износ, ако Tokyo Electron от Япония и ASML от Холандия не преразгледат отношението си към Китай и не редуцират бизнеса си в азиатската страна.

Tokyo Electron и ASML са преки конкуренти, но само по отношение на дейността, не и по мащаб. И двете компании се занимават с производство на литографско оборудване за чипове, където ASML има пазарен дял от над 80%.

Както Tokyo Electron, така и ASML доставят своите продукти в Китай от години, а холандците освен това се занимават със сервизно обслужване на вече продадените машини в страната, което носи на ASML значителна част от приходите. По собствените оценки на компанията, нейните дейности в Китай генерират поне 16% от глобалните ѝ приходи.

Администрацията на Байдън продължава да води търговска война с Китай, започната от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп през 2018 г. Сега американските власти търсят нови източници на натиск върху Пекин, включително чрез разширяване на ограниченията за доставки на холандско и японско литографско оборудване.

САЩ искат да сплашат компании, които не са длъжни да се подчиняват нито на американските закони, още по-малко на изискванията на властите в тази страна, използвайки т.нар. „Правило за директни чуждестранни продукти” (FDPR). То дава на САЩ възможност да контролират разпространението на продукти на чуждестранни компании, които съдържат поне малко американска технология.

Първи последствия

Очевидният опит на американските власти да окажат натиск върху ASML и Tokyo Electron доведе до срив на акциите им, вероятно краткосрочен. Ценните книжа на Tokyo Electron паднаха със 7,5%, а на ASML поевтиняха с 11%. Това коства на холандската компания загуба на 46,7 милиарда долара пазарна капитализация, което е най-големият спад в стойността ѝ от март 2020 г.

Но този път бумерангът се върна доста бързо. След като развали финансовите резултати на японските и холандските компании, администрацията на САЩ оказа отрицателно въздействие върху техните американски конкуренти. Ценните книжа на Applied Materials, Lam Research и KLA – трите най-големи американски производители на чипове – също отбелязаха значителен спад в стойността си.

Най-губеща беше Applied Materials, чиито акции паднаха със 7,8% – това е най-големият им спад в рамките на един ден от ноември 2023 г. насам.

Все още нищо не работи

Администрацията на Байдън е в незавидна позиция, отбелязва Блумбърг. От една страна, американските компании смятат, че ограниченията върху износа за Китай са несправедливи спрямо тях, защото влияят негативно на бизнеса им, и затова настояват за промени.

От друга страна, съюзниците на САЩ не виждат голяма причина да променят нещо в това отношение, тъй като остават само няколко месеца до президентските избори – те трябва да се проведат през ноември 2024 г.

Говорителят на китайското външно министерство Лин Джиен заяви, че Съединените щати са „политизирали търговията и концепцията за национална сигурност”. Той смята, че „съответните държави” трябва „твърдо да се противопоставят на принудата и съвместно да поддържат справедлив и отворен международен търговски ред, за да защитят собствените си дългосрочни интереси”.

Щетите за Китай

Заплахата от по-строги правила за контрол на износа изглежда показва, че по-ранните усилия на САЩ да формират обединен фронт срещу китайските амбиции в микроелектрониката са се провалили. САЩ наложиха широки ограничения върху продажбата на модерни чипове и производствено оборудване в Китай през октомври 2022 г. и оттогава ги затягаха многократно.

Всички тези ограничения имаха известни негативни последствия върху китайските производители. По-специално, те причиниха значителни щети на компании като Huawei и SMIC, която е най-големият договорен производител на чипове в страната. Санкциите затрудняват снабдяването на китайските фирми с ключови консумативи и оборудване.

В същото време ASML открито заяви, че не възнамерява да слуша САЩ по въпросите на бизнеса. Компанията се разбунтува и искаше да премести централата си от Холандия в друга страна, чиито власти на се подчиняват на Вашингтон.

Макар и трудно, холандското правителство успя да разубеди ASML да се откаже от решението да напусне страната, обсипвайки я с пари и различни привилегии.

Коментари по темата: „Надвисват облаци над ASML: рискува санкции от САЩ”

добавете коментар...

  1. Blackthorn

    САЩ трябва да свикнат, че вече нае са това, което бяха и повече никога няма да бъдат!

  2. Anonymous

    Контра санкции и забрана за поддръжка и продаване на машини на Intel и американски компании, също и заводи на чужди фирми в САЩ (TSMC)… Жащо позволяват така жалко да им извиват ръцете тези европейци…

Коментар