AtlasOS алтернатива на Windows – по-бърза и без телеметрия

Операционната система AtlasOS се явява олекотен вариант на Windows 11
(екранна снимка: Atlas)

Алтернативна версия на Windows, системата AtlasOS, се позиционира от разработчиците на проекта като отговор на изискванията на потребителите за по-висока производителност и повече поверителност, без телеметрия.

След пускането на Windows 11 в средата на 2021 г., дълго време Microsoft прокламираше, че новата операционна система има за цел да извлече най-доброто от хардуера. И изглежда това не бяха само празни думи – компанията обясни подробно как планира да го направи.

Когато потребителите откриха, че определени елементи на операционната система все още не работят толкова бързо и гладко, колкото се очакваше, Microsoft обеща, подобрения за 2022 г. Компанията продължи с твърденията за висока производителност и не се поколеба да опише подробно всички подобрения, които е направила.

Тези твърдения на Microsoft не са безпочвени. Дълбоко „гмуркане” в ядрото на Windows 11 от експертите на Neowin разкрива, че наистина са направени основни оптимизации за Intel Performance Hybrid, но такива промени вече имаше и в Windows 10 и следователно производителността не е изключително в полза на Windows 11.

Олекотените версии на Windows 11, както и на версия 10, набират популярност. Една такава алтернатива е AtlasOS. Разработчиците на модифицирания Windows напомниха за своя проект в социалната мрежа X с реклама на предимствата на системата.

Екипът на AtlasOS претендира за минимално забавяне в работата на системата, наред с други предимства, в сравнение с истинската версия Windows 11. Проектът е насочен към геймърите, особено към състезателните играчи. Разработчиците твърдят също, че са деактивирали повечето функции на телеметрията.

Разработчиците публикуваха и честота на кадрите във Valorant, за да демонстрират предимството на AtlasOS. Числата се основават на най-новата версия AtlasOS 0.3.1, която беше пусната през ноември миналата година. В случая алтернативата има солидни предимства в производителността в сравнение с Windows 11.

(източник: Atlas)

По отношение на хардуера, Atlas твърди, че е намалила значително фоновото използване на процесора. Нищо, което не ви трябва, няма да работи във фонов режим. Освен това AtlasOS освобождава 1,1 GB от наличната RAM, която може да бъде разпределена за други задачи.

Операционната система AtlasOS е достъпна за сваляне от официалния сайт на проекта или от страницата в GitHub. Имайте предвид, че това не е софтуер от екосистемата на Microsoft, а разработка на т.нар. „трета страна”.

Коментар