Създават AI суперкомпютър за 100 млрд. долара

Нараства нуждата от AI центрове за данни, които да решават все по-сложни задачи
(снимка: CC0 Public Domain)

Партньорите Microsoft и OpenAI планират да създадат суперкомпютър с изкуствен интелект Stargate AI в съвместен проект на център за данни, чиято стойност може да достигне невероятните 100 милиарда долара.

Амбициозният план със срок на реализация 2028 г. идва на фона на нарастваща нужда от AI центрове за данни, които могат да се справят с все по-сложни задачи. Възходът на генеративната AI технология е основен двигател на това търсене.

Очаква се Microsoft да поеме по-голяма част от финансовата тежест на проекта, според източници, запознати с дискусиите, на които се позовава публикация на The Information. Проектът се оценява като 100 пъти по-скъп от текущите операции в центровете за данни.

Суперкомпютърът, който ще бъде разположен в САЩ, е част от многоетапна инициатива с хоризонт от шест години. Проектът е разделен на пет фази, като Stargate представлява последният етап. В момента Microsoft разработва по-малък суперкомпютър за OpenAI, планиран за пускане през 2026 г.

Очаква се покупката на необходимите AI чипове да формира значителен разход за по-късните фази на проекта. Тези специализирани процесори могат да струват между $30 000 и $40 000 всеки, както наскоро съобщи изпълнителният директор на Nvidia Дженсън Хуанг.

Microsoft вече демонстрира своя ангажимент към усъвършенстване на възможностите на AI, като проектира собствени персонализирани изчислителни чипове. Новият проект за център за данни ще работи с чипове от различни доставчици, според наличната към момента информация.

Прогнозираните разходи по проекта могат да надхвърлят 115 милиарда долара, което е значително повече от капиталовите разходи на Microsoft за инфраструктура през миналата година.

Наскоро главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман разкри подробности за предстоящия AI модел GPT-5, като заяви, че той ще надмине своите предшественици във всички аспекти. Очаква се GPT-5 да направи значителен скок напред във възможностите на AI, потенциално доближавайки интелекта на човека.

Ранните тестове разкриват способността на GPT-5 да дешифрира древни езици. Предполага се, че AI моделът ще включва функции като генериране на изображения чрез DALL-E и на видео чрез Sora. OpenAI ще пусне GPT-5 по-късно тази година.

Коментар