Microsoft ще отдели Teams от Office в световен мащаб

Софтуерът за видеоконференции Teams ще отпадне от пакета приложения Office
(снимка: CC0 Public Domain)

Миналата година Microsoft отдели приложението за видеоконференции Teams от своя пакет Office в Европа, за да отговори на опасенията на регулаторите. Сега изглежда, че компанията ще приложи тази промяна в световен мащаб.

Според източници на Ройтерс, Microsoft ще продава своето приложение за чат и видео Teams отделно от пакета Office по целия свят. “За да осигурим яснота за нашите клиенти, ние разширяваме стъпките, които предприехме миналата година за отделяне на Teams от M365 и O365 в Европейското икономическо пространство и Швейцария, до клиенти в целия свят”, казва говорител на компанията.

Отделянето означава, че корпоративните клиенти на Microsoft по целия свят ще могат да закупят абонаменти за Microsoft 365 без Teams или ще трябва да закупят самостоятелна версия на Teams.

“Това също така отговаря на обратната връзка от Европейската комисия, като предоставя на мултинационалните компании по-голяма гъвкавост, когато искат да стандартизират покупките си в различни региони”, допълва източникът от Microsoft.

Според публикацията, от 1 април клиентите ще могат да продължат с текущото си споразумение, да подновят съществуващия си лиценз, да го актуализират или да преминат към новите налични оферти.

Що се отнася до ценообразуването, “за нови търговски клиенти цените на Office без Teams варират от $7,75 до $54,75 [месечен абонамент] в зависимост от продукта, докато Teams Standalone ще струва $5,25”, отбелязва Ройтерс. Цифрите може да варират според държавата и валутата. Microsoft не разкрива цените на текущите пакетирани продукти.

Решението на ИТ гиганта от Редмънд идва, след като миналата година Европейската комисия (ЕК) започна официално антитръстово разследване на обединяването на софтуера Teams от Microsoft с пакета за продуктивност Office.

ЕК за първи път получи жалба срещу Microsoft по отношение на пакетирането на Teams с Microsoft 365 от един от конкурентите на Teams, Slack, преди повече от три години. Slack твърди, че опаковането на продуктите заедно предоставя на Microsoft несправедливо предимство.

Microsoft все още не е обявила официално промените по отношение на отделянето на Teams от Office.

Коментари по темата: „Microsoft ще отдели Teams от Office в световен мащаб”

добавете коментар...

  1. $_$

    Първоаприлска шега, разбира се ^_^

Коментар