OpenAI прави ChatGPT напълно безплатен

Популярният AI чатбот на OpenAI ще стане постепенно безплатен за всички
(снимка: CC0 Public Domain)

Откакто стартира ChatGPT в края на 2022 г., разработчикът OpenAI изисква от потребителите да се регистрират с акаунт, за да ползват чатбота с изкуствен интелект. Сега компанията реши да направи достъпа до ChatGPT безплатен за всички, без необходимост от акаунт.

В блог публикация днес OpenAI заяви, че пуска безплатния достъп „постепенно”, така че в зависимост от това къде живеете, може да се наложи да си направите акаунт, преди услугата да стате достъпна за всички.

OpenAI казва, че основната ѝ цел е да позволи на всеки, който се интересува от изкуствен интелект, да получи достъп до AI чатбота. Тази нова свобода за достъп до ChatGPT идва с няколко предупреждения. Ще има повече ограничения в „безплатната” версия, което означава, че използването на текстови подкани може да бъде блокирано.

Остава възможността за регистрация на акаунт за ChatGPT. В този случай чатботът ще предлага функции, които липсват в „безплатната” версия.

„Има много предимства при създаване на акаунт, вкл. възможност да запазвате и преглеждате историята на чатовете, да споделяте чатове и да отключвате допълнителни функции като гласови разговори и персонализирани инструкции”, пояснява OpenAI.

Потребителите на безплатното издание на ChatGPT ще имат достъп до всяко съдържание, което се въвежда в чатбота и служи за обучение на бъдещи LLM модели. Независимо дали имат акаунт или не, потребителите могат просто да отидат в менюто Настройки и след това да изключат превключвателя, който казва „Подобрете модела за всички”.

По данни на OpenAI, в момента ChatGPT има 100 милиона потребители от 185 страни всяка седмица. Междувременно се появиха информации, че OpenAI и неговият най-голям финансов партньор Microsoft работят върху нов AI суперкомпютър на стойност до $100 милиарда под кодовото име Stargate. Очаква се машината да влезе в експлоатация до 2028 г.

Коментар