Как да защитим данните си в облака и локално

В свят, който се дигитализира все повече, защитата на данните е приоритет
(снимка: CC0 Public Domain)

В днешно време използваме най-различни устройства и онлайн платформи за съхраняване на важни данни. На практика целият ни личен и професионален живот е записан някъде в електронна форма. Едновременно с това нарастват рисковете за сигурността на данните и загуба на поверителността. Как можем да защитим ефективно файловете си? 

Една от най-големите грешки, които правим, е използването на една и съща парола за няколко устройства, отбелязват експертите на Samsung. Трето лице може лесно да получи достъп до други наши акаунти, ако една от паролите бъде компрометирана. Най-доброто решение е да използваме уникални, силни пароли които се състоят от числа, букви и специални символи.

Но може да е трудно да ги запомним всичките. Затова има смисъл да използваме мениджър на пароли. Този инструмент генерира, съхранява и автоматично попълва пароли за различни онлайн акаунти. Така данните ще се съхраняват по-сигурно. Освен това е по-удобно да ги вписваме и управляваме.

На пазара се предлагат както безплатни, така и платени мениджъри на пароли. Например, 1Password, NordPass и KeepPass. Функциите им могат да се различават, но основният принцип е един и същ. Във всички случаи е по-добре да използваме някакъв мениджър на пароли, отколкото никакъв.

Двуфакторното удостоверяване, за което е необходимо допълнително потвърждение след като въведете парола, е още един начин да подсигурите онлайн акаунтите си. В този случай обикновено се използва код, генериран на външно устройство или изпратен на определен телефонен номер. Това гарантира, че дори паролата от акаунта ви да попадне в чужди ръце, външни лица няма да могат да получат пълен достъп без допълнителна автентикация.

В допълнение към мрежова сигурност си струва да обмислите и сигурността на данните, които се съхраняват локално – в края на краищата, по този начин най-често се съхраняват повечето лични файлове. Като правите бекъп на външен носител, като например 8 TB Samsung T5 EVO, можете да сте сигурни, че няма да изгубите данните си дори в случай на хакерска атака или сървърна грешка.

Но какво се случва, ако изгубите SSD диска си или ако компютърът се използва от повече от едно лице? Някои производители имат собствени приложения за защита на данните, като например софтуера Samsung Magician. Това е програма, която ви позволява лесно да криптирате и да защитавате с парола избрани файлове, да инсталирате най-новите драйвери и да правите диагностично сканиране, за да се уверите, че съдържанието на диска не е било повредено.

Можете също така да използвате биометрична защита. В този случай само оторизирани лица ще могат да получат достъп до защитените файлове с помощта на четец на пръстови отпечатъци.

В свят, който се дигитализира все повече, защитата на данните е приоритет, така че си струва да се възползвате от различните методи за защита на файлове. Мениджърът на пароли, двуфакторното удостоверяване и криптирането на локални файлове са някои от решенията, които можете да използвате, за да подобрите сигурността на данните си и да ги защитите от неоторизиран достъп.

Коментар