В Топ 10 сме по производство и износ на велосипеди в ЕС

Производството на велосипеди е добре развит бизнес в България
(снимка: CC0 Public Domain)

България е сред първите 10 държави в ЕС по производство и износ на велосипеди и компоненти за тях, съобщи заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анна Михнева-Натова по време на заседание на Неформален съвет на министрите на транспорта на ЕС, което се проведе в Брюксел.

Доброто развитие в тази сфера предпоставя висок икономически потенциал и ползи на територията на страната за малкия и среден бизнес, ангажиран с производството и услугите, добави Натова. Тя даде за пример редица български градове, които вече са разработили програми за развитието на велосипедния транспорт.

„Общините разработват съпътстващи мерки, като например системи за отдаване на велосипеди под наем, изграждане на паркинги за велосипеди и велоалеи. Тези мерки са подкрепени основно със средства по линия на европейски фондове”, обясни зам.-министър Натова.

Министрите на страните членки на ЕС подписаха декларация за насърчаване и развитие на велосипедния транспорт, в която държавите се ангажират да развиват пълния потенциал на велосипедите като средство за придвижване и важната им роля в градската мобилност.

В рамките на сесия, посветена на укрепването на устойчивостта на европейските транспортни мрежи, зам.-министър Натова подчерта значимостта на Механизма за свързване на Европа (МСЕ) и че България е бенефициент по редица проекти, реализирани с финансиране от него.

По нейните думи, основният приоритет на България е изграждането и модернизацията на транспортна инфраструктура, която е ключов компонент от националната и европейската сигурност.

Коментари по темата: „В Топ 10 сме по производство и износ на велосипеди в ЕС”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    В повечето градове разстоянията са толкова малки че за 10-15 мин можеш да си от единя на другия край с колело без да си даваш много зор. Ако нямаш голям или тежък багаж колите са излишни.

Коментар