Разработват соларна каска за колоездачи

Соларна каска за велосипедисти? Може би подобно изобретение има смисъл…
(снимка: WertelOberfell)

Германската компания WertelOberfell разработи идеен проект за „умна” каска за велосипедисти, оборудвана с органични фотоволтаици и с фокус върху безопасността. В проекта участват учени, производители и доставчици на материали и крайни потребители.

Интелигентният велосипеден шлем е снабден със сензори за близост, пиезоелектричен микрофон, който приема основни гласови команди за използване без ръце, индикатори за мигачи и печатни пиезоелектрични високоговорители за костна проводимост. Последните осигуряват звук чрез Bluetooth, без да отклоняват вниманието от заобикаляща среда.

За да максимизират добива на електричество от слънцето, дизайнерите са покрили цялата повърхност на уникално оформената каска с плоски органични фотоволтаици. Те с произведени чрез технология за печат на соларни клетки, съобщи GreenTech.bg.

Фотоволтаичните пластинки зареждат органични батерии, поставени вътре в модул в долната задна част на каската. Също отзад ще бъдат разположени и светлинни „мигачи”. Предвидено е вграждане на ляв и десен пиезоелектрични хаптични задвижващи механизми, които вибрират, за да предупреждават велосипедиста, ако друго превозно средство се приближава към него.

Интелигентният велосипеден шлем е оборудван с различни сензори с грижа за безопасността
(снимка: WertelOberfell)

Междувременно зоната пред ушите на колоездача включва кожени каишки с Bluetooth високоговорители. Платка Nano Arduino контролира всички електрически компоненти – от свързаните с Bluetooth високоговорители до електрическото задвижване. Концепцията се казва ESUB Tracks.

„Една от целите на този проект по програмата „ Хоризонт 2020” на ЕС беше да стимулира интердисциплинарен дизайн и изследване на материали, оптимизиране на процесите и да разработи по-малко токсични и по-екологични алтернативи в областта на печатната електроника”, поясняват дизайнерите от WertelOberfell.

Проектът изследва как новите материали могат да помогнат за подобряване на безопасността и потребителското изживяване по време на пътуване до работното място или колоездене за свободно време.

Коментар