Airspy – следи налягането в гумите, докато карате колело

Airspy се завинтва върху горната част на съществуващия винтил
(снимка: SKS Germany)

За всеки колоездач е важно да поддържа правилното налягане на въздуха в гумите на колелото си, но обичайно това се случва само по един начин – със спиране и стискане на гумата с палец и показалец. Това не е особено удобно, когато човек кара и не може да спре, а има съмнение, че нещо не е наред с гумите, например минал е през каменист участък. Airspy обещава да помогне, като непрекъснато следи налягането в гумите и уведомява водача за потенциални проблеми.

Всяка джаджа Airspy се състои от две части: цилиндричен модул за измерване на налягането, който се завинтва върху горната част на съществуващия винтил, и електронен модул, който се притиска към първия модул. Той се закрепва здраво за най-близката спица.

Веднага след като гумата започне да се търкаля, Airspy се включва, като непрекъснато следи налягането в гумите. Така джаджата комуникира безжично чрез Bluetooth с придружаващото я смартфон приложение или със съвместим Garmin велосипеден компютър.

Докато гумата е в рамките на +/-15% от предварително определеното ѝ оптимално налягане, дисплеят на свързаното устройство показва символ на гумата със зелен цвят. Ако налягането е с 15 до 25% по-ниско обаче, се чува аларма и символът на гумата става жълт. Ако налягането падне с повече от 25%, алармата сигнализира и символът става червен.

Устройството Airspy автоматично се изключва, ако колелото не се движи 10 минути. Не се налага джаджата да се сваля от винтила при напомпване на гумите – тя си стои там и служи като цифров манометър в реално време. Твърди се, че уредът работи с точност до плюс-минус 1 процент от действителното налягане в гумите и е съвместим както с гуми за шосейни бегачи, така и с планински велосипеди при налягане от 120 PSI / 8,3 бара.

Освен това производителят твърди, че Airspy е водо- и прахоустойчив и че тежи не повече от 18 грама. Захранването се осигурява от „монетна” батерия CR2032, която би трябвало да е осигури около 500 часа употреба.

Коментар