Новият спортен сезон: Bluetooth анализ в реално време

Нови платформи позволяват проследяване и анализ в реално на спортни състезания
(снимка: Wisehockey)

Анализът на спортните дейности в реално време чрез Bluetooth комуникации настъпва във футбола и хокея. Най-новите методи разчитат на локализиране в реално време (RTLS) чрез Bluetooth връзка с ниска консумация в съчетание с дигитални карти и изкуствен разум. Спортът не е това, което беше.

Движенията на играчите и топката бяха проследени по време на квалификационните мачове между финландските отбори от най-висок клас по-рано този месец. Това стана чрез технологии на двойка фирми – Wisehockey и Quuppa, а тестването на системата беше проведено миналия месец, също във финландската футболна лига.

Технологията е създадена, за да осигурява спортен анализ в реално време при хокея на лед. Платформата използва Bluetooth маркери с ниска консумация на енергия (BLE) в хокейните шайби и стиковете на играчите, осигурени от Quuppa.

Хокейната система RTLS не е новост, тя се използва в хиляди игри във финландската елитна хокейна лига от най-високо ниво, както и в Континенталната хокейна лига – международен турнир с участието на отбори от Беларус, Китай, Финландия, Латвия, Казахстан и др. и Русия.

Отскоро обаче комбинацията се използва и за проследяване в други спортове. Квалификационните срещи във футболната лига на Финландия Вейкауслига даде възможност за тестване на технологията в серия срещи, които се проведоха пред публика на живо в средата на юни.

За целта играчите и топката биват оборудвани с етикети, които позволяваха проследяване в реално време с преносими локатори. Според фирмите, изпитването е показало, че новата платформа може да отговори на очакванията за изцяло автоматизиран футболен анализ. Преносимите локатори могат да бъдат настроени на всяко място за няколко часа, в сравнение с постоянната инсталация, която отнема около ден.

В хокея базираната на BLE система за проследяване може да проследява шайбата със скорост до 160 км/ч.

Данните за позиционирането на важните елементи във всеки спорт позволяват проследяване на събития в играта като изстрели, подавания, печеливши комбинации, територия на най-динамична игра и като цяло по-задълбочен анализ на играта. Екипите и треньорите имат достъп в реално време до статистически данни за играта – офанзивна и отбранителна, както и до графики и карти на атаките.

Данните могат да бъдат достъпни чрез отворен API за доставчиците на услуги за развлечения и залагания. Системата предоставя възможности за обучение, както и за забавление на феновете.

Разчитайки на вградени сензори, системата предлага средство за извличане на информация на ниво, което е невъзможно при видео-базираните футболни анализи.

Хардуерът от друга страна включва модули за проследяване на позицията на уредите в играта. За хокейна игра основната настройка се състои от 20–28 BLE локатора, мрежов рутер за насочване на трафика към интернет, PoE превключвател, както и изчислителен сървър за обработка на данни.

Локаторите са прикрепени към стойки, инсталирани на подиума, осветителните пътеки или таванните конструкции на стадиона/залата. Мрежовото оборудване е свързано към локаторите с помощта на Ethernet кабели от категория 6.

BLE софтуерът визуализира скоростта и движението в реално време, използвайки отскачащите сигнали от локаторите. Служителите, които работят по време на мач на стадиона, също могат да носят чипове. Всеки етикет за играч е с размер на пощенска марка и тежи шест грама, включително батерията. Подобен маркер за BLE позициониране също така бива интегриран в шайбата или топката. Наличието на „марката” не влияе на външния вид на шайбата/топката, нито на теглото или на усещането за съприкосновението.

Всеки мач, който се анализира, включва и „времево маркиране” на събитията. За целта системата се синхронизира с часовника на стадиона/залата. Наред с това системата е желателно да се свърже и с тази на Лигата, за да се постигне наистина автоматизиран анализ на данните.

Автоматизираният анализ на база Bluetooth маркерите е само част от цялостен процес на дигитализиране на спортните събития, включително провеждане на анализи в реално време. Очаква се с течение на времето тези технологии да бъдат приложени и в други спортове

Коментар