Rocket Lake-S процесорите достигат честота 5GHz

14-нанометрови десктоп процесори Rocket Lake-S могат да работят на тактова честота до 5GHz
(снимка: CC0 Public Domain)

Intel подготвя нова линия настолни процесори Rocket Lake-S, призвани да заменят сегашните Comet Lake-S. В първите резултати от бенчмарк тестове честотите не впечатляваха, но нови данни разкриват сериозно подобрение.

Rocket Lake-S се изготвят по 14-нанометров технологичен процес и в първите публикувани тестове работеха на тактови честоти до 4,1 и 4,3 GHz – не това, което се очаква от Intel при запазване на нанометрите.

Нов тест обаче разкрива по-оптимистична картина: 8-ядрен Rocket Lake-S достига тактова честота 5,0 GHz. При това базовата честота остава 3,4 GHz, според публикация на Videocardz.

В сравнение с 8-ядрения Core i7-10700K от семейство Comet Lake-S, новият процесор е малко по-бърз в едноядрен режим, но изостава значително в многоядрения тест. Но трябва да се има предвид, че е тестван „предсериен” образец на процесора.

Все още не е известно кога ще излезе Rocket Lake-S. Като се има предвид, че 10-нанометровите Adler Lake-S трябва да се появят през втората половина на 2021 г., то премиерата на Rocket Lake-S се очаква в края на настоящата година или в началото на следващата.

Коментари по темата: „Rocket Lake-S процесорите достигат честота 5GHz”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Да се има предвид, че AMD се произвеждат в Китай ( Тайван ) по китайска технология от TSMC по 7, а може би и скоро по 5 nm процес, който е 8 ПЪТИ по площ по-компактен от 14 nm на Intel! Aко Интел не купи технологията от китайците ( тайванците ) ще му е много трудно да се конкурира с AMD ! Вече 4 години не може да премине от 14 на 10 nm процес!

  2. Станислав

    Да фалират няма поне не скоро но никой, които има представа какво купува няма да си вземе интел близките 3-4 години, може би доста повече.

  3. Иво

    С над три пъти повече приходи от АМД няма как да фалират,въпроса е,че изостават от тях доста в последните години.

  4. тц

    Тия 10 години ли мислят да седят на 14 нанометра? Има голяма опастност да фалира интел след 2-3 години, ако до тогава не изкарат 5 нанометрови конкурентноспособни на АМД процесори.

Коментар