САЩ обявиха проект за квантов интернет

Квантовият интернет обещава прехвърляне на безпрецедентни обеми данни
(снимка: CC0 Public Domain)

Проект за квантов интернет бе представен на събитие в Чикагския университет по-рано тази седмица. В рамките на десет години ще бъде изграден прототип на комуникационна линия за дълги разстояния, използваща механизми на квантовата физика. Това е началото на нова ера в телекомуникациите, казват американските специалисти и политици.

През ноември 2018 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закон за Национална квантова инициатива. През февруари т.г. под егидата на Министерството на енергетиката представители на 17 национални лаборатории се събраха, за да разработят ключови точки от план за създаване на национален интернет, основан на принципите на квантовата физика, припомня Уол Стрийт Джърнъл.

Трябваше да се разработят всички аспекти на новата технология – от принципите и алгоритмите до устройствата. Изискваха се както стратегия, така и тактика за развитие. Без подробен план и определяне на непосредствените перспективи проектът щеше да остане мечта. Към момента обаче подробностите на плана остават неизвестни.

Успешен експеримент за свързване на два фотона, базиран на 83 км оптично влакно, беше проведен тази зима. След около година учените обещават да свържат квантовите комуникационни линии в Чикагския университет и Националната лаборатория Енрико Ферми в Батавия, Илинойс. Това ще направи възможно свързването на фотоните на разстояние от около 130 км и експериментиране с пренос на информация.

Първоначално квантовите комуникационни линии ще се използват за защита на предаваната информация. Прихващането на единични фотони, използвани за разпределяне на квантови ключове за връзка, разкрива намеса на трети страни и позволява да се разбере дали информацията е компрометирана или не. Това е жизненоважно за правителствени, финансови и военни канали за предаване на данни.

Изграждането на линии за квантова връзка ще позволи разработване на квантови ретранслатори (ретранслатори), без които не може да се говори за какъвто и да е национален квантов интернет. Комбинацията от комуникационни линии за разпределяне на квантови ключове за криптиране и конвенционалния цифров интернет ще доведе до появата на хибриден квантово-цифров интернет.

В бъдеще квантовият интернет обещава възможности за прехвърляне на безпрецедентни обеми данни и дори за клъстериране на квантови изчисления. Но това едва ли ще се случи през следващите десет години.

Коментари по темата: „САЩ обявиха проект за квантов интернет”

добавете коментар...

  1. :o)

    Не се налага да пишеш отговор, другарю, щото отговор нямаш.
    НИЩО освен война, водка и враг не се измисля, изобретява и произвежда в любимата
    ти матушка рус. Точка по въпроса.
    Колкото до целия свят, не, не е целия свят а основно Великобритания и САЩ.
    90% от важните изобретения са направени в САЩ.
    Затова там е страната на неограничените възможности.
    А любимата ти мать рус е страна на неограничената простота и комунизъм.

  2. Българин

    Само фактът, че правил сравнение на целия свят срещу Русия е достатъчно показателен за умствения ти капацитет. На твоето сравнение даже не се налага да пиша отговор. Ти сам си вкара автогол. 1:0 за мен.

  3. :o)

    Добре де, Българин,

    Айде сега ми кажи на какво ни научи великата хАмериканска машина?
    Какво ни кара да казваме?

    Айде да видим какво измисли великата руска машина в този свят.
    Аз понеже сигурно съм кон с капаци и ще погледна ретроспективно:
    Парната машина : Свободен свят 1 : Русия 0
    Телефона : Свободен свят 1 : Русия 0
    Електричеството : Свободен свят 1 : Русия 0
    Самолета: Свободен свят 1 : Русия 0
    Телевизията: Свободен свят 1 : Русия 0
    Компютъра: Свободен свят 1 : Русия 0
    Интернета: Свободен свят 1 : Русия 0
    Таблета: Свободен свят 1 : Русия 0
    Лаптопа: Свободен свят 1 : Русия 0
    Смартфона: Свободен свят 1 : Русия 0
    …..списъка е безкраен

    Но , понеже си докторант сигурно простата истина ти убягва
    НЕ МОЖЕ НИЩО ИНОВАТИВНО И ИЗОБРЕТАТЕЛНО да съществува в матушката ти РУС
    Там съществуват 3те В-та
    Война, Водка, Враг
    На тези опорни точки може да те научат в някое поделение на кгб/бкп/бсп

    Иновации и изобретения има само в свободния свят където човек е отраснал свободно и може да мисли свободно и може като измисли нещо да живее по-добре.
    а не да е лабораторна мишка в “затворен съветски град” 😉

    не че ще зацепиш ама…

  4. Българин

    Фофу, не знам какво смислено си мислиш, че си казал, но аз прочетох само няколко опорки тип “шир потреба”, които сме ги чели навсякъде. Но това не значи, че са истина. Опитай се да вкараш малко мисловна дейност, вместо да копи/пействаш какво те е научила великата американска пропагандна машина. Явно е, че ти си нейно отроче. Но така без мисловна дейност, винаги ще си останеш един ограничен и посредсвен човек.

  5. Фофу

    Аз казах доста реални неща на които ти отговаряпс мляс мляс. И това ако не са опори точки …

  6. Българин

    Фофу, не знам какви опорни точки ти се въртят в главата. Това е технически форум. Напиши нещо по темата за квантовите компютри. Моята дипломна работа беше за квантови алгоритми. Може да поспорим ако искаш.

  7. Фофу

    Мляс, мляс, свършиха опорните точки и сега сме на мляс, мляс.

  8. Българин

    Фофу, ти си безнадежден случай. Спор с безмозъчна радиоточка е безсмислен. Бръщолевиш си някакви глупости и не виждаш въобще какво се случва по света. Ама жив и здрав да си.

  9. Фофу

    И нещо съм изпуснал една смехория – “Или това че газта идва през стотици руски компресорни станции с нулева загуба и 100% надеждност?”

    Ами нали затова са компресорните станции да компенсират загубите на налягане.
    Младия инженер нещо пообърка инДженерните науки. Бурзо да оправят опорната точка да не се излагате (ти и другите от мазето) пак.

  10. Фофу

    Да и като има кажеш истината в очите и вече няма какво да кажат, но все да отгоре минават на благия тон – Ама стига си чел като дявола евнгелието. То устите не можеш да им затвориш, по всички форуми въртят латерните с плюнките и с едно и също, а аз съм бил чел като дявол евангелие. Хубавото да съм видел. Гледай го ти, пък дано малко затвориш тая уста.

  11. Българин

    Фофу, четеш историята като дявола евангелието. Всяка монета си има две страни. Да тръгнеш да говориш всичко най-лошо и да си затваряш очите за хубавото е виждане на кон с капаци. Ама то си ти личи от 1000км, че си си такъв. И все пак … опитай се да влезеш в час. Колелото се върти – оцеляват тези, които успяват да балансират.

  12. Фофу

    И да добавя, че след войната СеСеСеРе вкараха трилионен ресурс за хваленен на цовецката техника от всякакво естество – военна, гражданска и пр. Ако погледнеш техническитъе книги в Бг издадени по това време само това ще видиш. Защо ли пък “Да водят война за западните крайни потребители ще е като да пикаят срещу вятъра.”?????????

    Защо ли самите другарЕ дети хвалеха цовецката техника та си деряха г_зовете (също като някои други, настоящи форумни тролове) купуваха все от коереком. БМВ им беше любима марка, знаеш ли колко народ знам из Лозенец дето ходеха в Либия и после като се върнеха с доларите, първата им работа беше БМВ.

  13. Фофу

    Хората са купували руски таралясници (коли, телевизори) защото са нямали избор. Границите минирани. И малкото качествено което превехме в Бг – Булгар Рено беше спряно за да могат те да си пласират 40 год. таралясници за които се чакаше по 15 год. Изключвам съвсем таралясиците – Москвич и Трабант.

    Цената на руската ядрена енергетика – за късмет не я платихме ние, но все пак питай украинците за руската ядрена енергетика. И все пак имаше цена – всички залежи на уран бяха изнесени и сега купуваме пак нашият си уран на международни цени. 273 са регистраните бивши уранови мини в Бг, всички очушкани и оставени на произвола без никакво обезопасяване. Питай ги в Хасково и Велинград. И това е само началото. . И цената на тока както винаги ни е в челната десетка на Европа, като висока цена, разбира се.

    Тежка прмишленост, това го остави за следващото пенсионерско събрание, освен ако не излъчваш директно.

    Военна промишленост, ето това вече винаги съм казвал да, те могат само да правят оръжия. И после да шантажират света с него. Космическа техника, доколкото очакваха от нея някакво венно превъзходство – да. Като не стана, сега ползват остътъците от онова време да изстрелват спътници на други държави срещу заплащане.

    За граждански цели копвам и пействам което винаги съм казвал – и тигани за боб не могат направят сами.

  14. Българин

    Фофу, сега излез с някое редовно клише, че руснаците не правят телевизори. А това, че се топлиш с ток от АЕЦ строен от Русия, който макар на 50 години, още се ползва като основен източник? Или това, че когато България прати единствения си космонавт в космоса, беше на руска ракета. Или това че газта идва през стотици руски компресорни станции с нулева загуба и 100% надеждност?
    Но да ти обясня за потребителската електроника. След края на студената война, САЩ вкараха трилионен ресурс за осмиване на съветския блок. Колко хора биха си купили руски телевизор като във всеки американски филм Русия се представя като държава без технологии. Да водят война за западните крайни потребители ще е като да пикаят срещу вятъра.
    Затова Русия заложи не на крайните потребители като целева група. Ядрена енергетика, тежка промишленост, космонавтика, военна промишленост. Това са секторите, в които Русия е лидер и в днешно време.
    Но ти си карай на старата мантра за американската мечта.

  15. Фофу

    Както каза другаря Лечев … е познах, че е квартално събрание на пенсионерските клубове на БСП.

    Нямам какво дакжа повече. То с чугунени глави отдавна е доказано, че няма какво да се разговаря.

    Е, последниои за безродника дето изхвали ДРУГАРЯ Лечев – аз за колко цовецки и руски разработки съм чел ти идеЪ нямаш. Кое от кое по награждавано и по-прехвалено. Ти ми посочи едно няма влязло в употреба. Всичко са глупости за да се надъхват/е сами и после – до тук.

  16. Saevar

    като гледам коментарите на Фофачка че му излезнат хемороиди ако не са вече му излезли и неможе да коментарисва тука……

  17. Българин

    Фофу, кажи ти какво знаеш за квантовото криптиране? Защото алгоритмите за post quantum cryptography ги има от десетилетия. Не е нещо фундаментално ново. Квантовите алгоритми (като този на Шор) могат да ползват няколко квантови феномена, които им позволяват да намират с голяма вероятност прости числа, които са в основата на RSA. Пост квантовите алгоритми за криптиране просто избягват тази зависимост като ползват основно теорията на елиптичните криви, за които няма вариант квантов алгоритъм да помогне за по-бързото намиране на решение. Както каза другаря Лечев по-долу, Русия има много разработки в областта на квантовата физика. Разбира се за тях няма да прочетеш по мейн стрийм медиите. Все пак трябва да се създава впечатление, че в Русия живеят още в пещери.

  18. фофуфен

    Фофу, фактите са си факти. САЩ обявиха на хуавей търговска война. Дори не се опитаха да ги настигнат технологично с увеличаване на инвестициите в 5Г. Явно не всичко става с много пари.

  19. Фофу

    Бре, кварталите събрания на пенсионерските клубове на БСП са почнали да ги излъчват в интернет. Браво, и сега като ви приложат и квантовите техникки за криптиране дето инженера спомена и ставате недосегаеми.

  20. Българин

    До тогава Китай вече ще се разработили нещо фундаментално ново и САЩ пак ще са догонващи.

  21. Радико

    Очевидно това или такива устройства на Русия и Китай са причината да се вземе това решение. Американците са осъзнали, че вече не са изоставащи, вече са спрели и стоят на едно място. Със наливането на много пари се надяват да променят нещата.

  22. инж.Б.Лечев

    На 75-я Международен технически панаир в Пловдив (14-19 септември 2019 г.) със Златен медал в конкурса за иновативни продукти беше награден експоната:
    Устройство за квантово разпределение на криптографски ключ върху честотата
    на модулираното излъчване, разработен от Института за точна механика и оптика в Санкт Петербург и произвеждан серийно в Средноволжската междурегионална асоциация за радио-телекомуникационни системи в Нижни Новгород. Устройството предава и приема квантови сигнали с висока вярност по оптичен кабел на растояние над 110 км. без повторители. Използва се за предаване на криптирана информация за специални нужди от 2018 г.

Коментар