Google Maps добавя нови функции за колоездачите

В последно време се наблюдава скок в заявките за упътвания от велосипедисти в Google Maps
(снимка: CC0 Public Domain)

Рекордно високо ниво на заявките за упътвания от велосипедисти в Google Maps се наблюдава напоследък. От февруари досега ръстът е 69%, по данни на Google. Ето защо компанията добавя нови функции за колоездачите в своята популярна услуга.

Известно е, че маршрутите за автомобили и велосипеди не са съвсем еднакви. Колоездачите могат да се възползват от нестандартни маршрути, което прави пътуването им по-бързо. Поради нарастването на заявките за упътвания, Google Maps вече предлага някои актуализации за колоездачни маршрути в големите градове.

Подобрените маршрути използват информация от сложни алгоритми на изкуствения интелект и краудсорсинг данни, за да предложат нови възможности за колоездачите. Информацията съдържа различни форми на велосипедни алеи и улици, благоприятни за колоездене.

„По време на COVID-19, независимо дали хората карат [велосипеди] за спорт или за безопасно пътуване до работното място, ние улесняваме колоездачите навсякъде да използват собствените си велосипеди”, споделя в блога си Вишал Дута, продуктов мениджър на Google Maps.

За да бъде в крак с тенденциите, породени от COVID-19 (например, някои градове увеличиха или разшириха велосипедните алеи), Google кани местните държавни агенции да участват в промяната чрез инструменти за качване на географски данни.

Google Maps вече предоставя по-подробна информация за споделяне на велосипеди, пешеходни и велосипедни маршрути до и от докинг станцията и наличност в реално време. В някои градове услугата дори дава връзки към свързани приложения за споделяне на велосипеди, така че хората лесно да резервират и отключат велосипед.

Коментар