React дава шанс на повече хора да програмират

„През последните няколко години React е сред предпочитаните JavaScript платформи измежду други шест-седем”, сподели Нора Георгиева, мениджър „Продуктов маркетинг” в Progress
(снимка: личен архив)

Фреймуъркът React е познат на разработчиците от няколко години и поради растящата си популярност заслужи своя специален ден по време на тазгодишното издание на софтуерната конференция  DevReach 2020, организирана виртуално от Progress.

„Броени дни преди софтуерната конференция излезе най-новата версия React 17, която е интересна с възможностите за по-лесен преход от една версия към друга. На второ място фреймуъркът позволява приложението да се пренася върху новата версия постепенно, на части. Не се налага да се прехвърля цялото приложение, което е особено полезно при големи разработки”, коментира Карл Бергенхем, старши продуктов мениджър в Progress.

Според него, с помощта на модерни решения като React програмистите могат с лекота да създават приложения, които се използват използват еднакво лесно както на десктоп, така и на мобилни устройства. „С React може да се правят всякакъв тип приложения, защото това е цяла екосистема, която позволява да се създават и десктоп, и мобилни, и уеб приложения. Тъй като е изградена върху JavaScript, React позволява да се създават всякакви приложения. Предимството на React е гъвкавостта на фреймуърка”, подчерта Бергенхем.

За Нора Георгиева, мениджър „Продуктов маркетинг” в Progress, на първо място по значение е фактът, че с React може много бързо да се създават уеб сайтове. „На второ място React предлага готови за използване решения, затова не е нужно разработчиците да навлизат в детайли как работят приложенията. А и в повечето компании старши разработчиците, които са наясно с подробностите, помагат на младши програмистите, за да бъде крайният резултат балансиран и качествен продукт”.

„Вероятно предстои да станем свидетели как все повече младежи проявяват интерес към програмирането”, прогнозира Карл Бергенхем, старши продуктов мениджър в Progress
(снимка: личен архив)

Тъй като все още има недостиг на разработчици в световен мащаб, подобни платформи дават възможност да се включат и хора, които не е задължително да притежават огромен професионален опит или да постъпят в университет, за започнат да пишат там първия си код. Ползата е за всички, тъй като в почти всички компании има менторски програми, които помагат на младшите програмисти много бързо да навлязат в реалната разработка на приложения.

Георгиева коментира и отношението на софтуерните специалисти към различните технологии. „През последните няколко години React е сред предпочитаните JavaScript платформи измежду други шест-седем, сочат проучвания след разработчиците. Те не само ползват React, но им харесва да работят с нея. От тази гледна точка в дългосрочен план очаквам да се открият повече работни места”, сподели Георгиева.

„Всеки има своите предпочитания, но хубавото е, че всички съвременни технологии имат много общо помежду си и повечето от основните концепции се споделят от всички различни платформи. Сладоледът може да има различни вкусове, но си остава сладолед. Определено границите все повече се размиват и много от JavaScript разработчиците работят и с .NET. Днес всеки може да избере каквото му харесва и общността на програмистите става все по-обединена, за разлика отпреди”, коментира Карл Бергенхем.

Според него, най-голямата полза от използването на подобни на React платформи е разнообразието. „Защото с колкото повече гледни точки разполагате, толкова по-добро решение на проблемите ще получите. Колкото повече креативни хора с различен професионален опит навлязат в индустрията, толкова повече ще допринесат за развитието ѝ. Като тенденция можем да очакваме и засилване на мястото на компютърните науки в учебните програми. Вероятно предстои да станем свидетели как все повече младежи проявяват интерес към програмирането”, прогнозира Бергенхем.

Рада Станева

Рада Станева

Коментари по темата: „React дава шанс на повече хора да програмират”

добавете коментар...

  1. Мариан Мариян

    Реакт е библиотека

Коментар