QR код на надгробната плоча? И това го има…

Надгробната плоча с QR код провокира философски размишления за живота
(снимка: Justin Joque / Twitter)

Много хора искат делото на живота им да живее далеч отвъд тях. Те вярват, че имат наследство, което другите трябва да уважават или поне да знаят. За това свидетелства надгробен камък, украсен с QR код.

Любопитната снимка на надгробна плоча с QR код бе публикувана наскоро в Twitter от специалиста по визуализация Джъстин Джоке. QR кодът не води към вълнуващите житейски подвизи на мъртвеца или, може би, тайни, които той иска да разкаже от гроба. Вместо това той се свързва със списък с публикациите на починалия и показателите за цитиране.

Това акт на остроумие ли е или отчаяната молба на академик за признание? Може би починалият ни казва: „Не ме познавахте, но ето, погледнете! Животът ми означаваше нещо!”, коментира явлението Крис Матисичик от ZDNet. Но Джъстин Джоке е анонимизирал QR кода в изображението, за да „не насърчава този вид академично поведение”.

QR кодовете на надгробни плочи не са нещо съвсем ново. Първите образци се появяват преди няколко години. Още през 2012 г. предприемчиви технологични компании създадоха уебсайтове, към които живите да се свързват от един малък QR код на гробище.

В идеята има дълбока човечност. Когато се разхождаме из гробищата, виждаме имена и дати. Рядко обаче знаем кои са били тези хора, как са живели и какво наистина е означавал животът им за другите. Но пък можем да извадим мобилните си телефони, сякаш сме в музей, да видим лицето под надгробния камък и да научим, може би, за неговите страсти, любов, постижения и дори разочарования.

Колко хора обаче биха искали да представят наистина неукрасена експозиция на себе си, вместо холивудски почит към (уж) добре изживян живот. Дали много от нас не се обръщат назад и мърморят на себе си: „Какъв глупак бях, нали?”.

Коментари по темата: „QR код на надгробната плоча? И това го има…”

добавете коментар...

  1. ха

    А един кратък url би свършил по-добра работа, че можеш да си го запишеш и на хартийка, ако нямаш подходящ смартфон. На практика QR кодовете са направени за скоростно въвеждане в динамична среда – нещо, което гробищата не са на практика…

Коментар