Microsoft ще обучи 5,5 млн. бразилци по данни, облак и AI

Бразилското правителство предприе инициатива за техническо ограмотявате на населението
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft и бразилското правителство обявиха партньорство, в рамките на което американската корпорация ще обучи милиони граждани по актуални технологии през следващите три години.

По програмата „Mais Brasil” е разработена дистанционна образователна платформа, съвместно от Microsoft и Министерство на икономиката, която предлага 20 курса чрез инструментите Microsoft Community Training, с капацитет да обучи 5,5 милиона търсещи работа до 2023 г.

Предлаганите технологични курсове включват опции на различни нива, вариращи от цифрова грамотност до по-модерни модули в области като изчислителни облаци, изкуствен интелект (AI) и наука за данните.

В допълнение, Microsoft дарява кредити в облака, за да спомогне за подобряване на националната система за заетост и перспективите за работа на 25 милиона бразилци. Система на база изкуствен интелект ще свърже хората и техните умения със съответните възможности за работа, а също така ще ги насочва към квалификационни курсове.

„В областта на информационните технологии и комуникациите има много голям дефицит от квалифицирани специалисти. Една от основните ни фокусни области е да привлечем вниманието на младите към технологичната кариера”, заяви при стартиране на инициативата бразилският министър на науката, технологиите и иновациите Маркос Понтес.

Квалификацията на работната сила е от решаващо значение за бъдещето на Бразилия, допълни той, цитиран от ZDNet. Microsoft е избрана за партньор в проекта, поради желанието на компанията да допринесе за квалифициране на населението без допълнителни разходи за правителството, коментира Карлос Коста, ръководител на Специалния секретариат за производителност, заетост и конкурентоспособност в Министерството на икономиката.

„В момента нямаме [финансови] ресурси. Някои компании предложиха решения, които биха били временно безплатни и след това платени”, отбелязва Коста. През юли Microsoft се е съгласила да намали цените на продуктите си, доставяни на бразилското правителство, като част от инициативи, насочени към рационализиране на разходите за ИТ в публичния сектор.

Коментар