Илон Мъск бил „негативен модел за подражание”

Илон Мъск е сред най-коментираните личности в бизнес средите
(снимка: Neuralink / YouTube)

Питър Тийл, член на борда на Facebook в момента и поддръжник на президента Доналд Тръмп, характеризира Илон Мъск като „негативен пример за подражание”. Според него, многобройните иновации на Мъск го правят труден за подражание.

Тийл, който се определя като „добър приятел” на изпълнителния директор на Tesla и SpaceX, направи коментара по време на дебат на сцената на събитието Internet50 на UCLA, за което съобщи CNBC.

Тийл обсъждаше с Робърт Меткалф, професор по иновации и предприемачество в Тексаския университет в Остин, темата „Спряла ли е истинската иновация?”. Според него, иновацията е спряла, докато Меткалф отстояваше другата позиция.

„Илон е контрапримерът” на аргумента, че истинската иновация е спряла, каза Тийл, сравнявайки Мсък с бившия изпълнителен директор на Apple Стив Джобс като изключителен голям иноватор.

Странно е, че имаме един човек, който е помогнал за разработване на електрически автомобили и ракети за многократна употреба, но ако кажете на млад човек „Защо не сте като Илон?”, отговорът обикновено е „Ами, това е твърде трудно, не мога да го направя”. Това е отрицателен модел за подражание, казва Тийл.

По неговите думи, по-лесно е млад човек да „създаде компания за интернет от общежитието в колежа”, което е намек за историята на Facebook.

Тийл и Мъск имат пресечна точка в миналото – Тийл е съосновател на PayPal, която по-късно се сля с компанията за финансови услуги на Мъск.

Коментар