Google Maps добавя „олекотена” навигация за колоездачи

Колоездачите ще могат да се възползват от специален режим за навигация в Google Maps
(снимка: Google)

Google Maps напътства колоездачите от години, но досега никога не е имало специален режим за навигация за тези, които се придвижват на две колела. Това ще се промени през следващите месеци с въвеждането на функция, наречена „облекчена навигация”.

Приемайки функцията „завой-по-завой”, с която приложението е известно, то ще позволява на колоездачите да узнават важните подробности за текущото си пътуване, без да е необходимо да държат екрана на телефона си включен, става ясно от публикация в блога на Google.

Създаването на тази нова, олекотена версия е част от по-мащабен проект на Google, свързан с устойчивостта, в рамките на който компанията е добавила и информация за споделени велосипеди и скутери за 300 града по света.

Едновременно с това Google започна да въвежда новата система за екологично навигиране на автомобили – за начало то е достъпно само в САЩ. При екологичния режим Maps показва най-икономичния маршрут, който може да бъде избран до дадена дестинация, в допълнение към най-бързия.

Инструментът също така ще показва относителната икономии на гориво, ако човек реши да следвате екологичния маршрут. Google изчислява, че тази функция може да спести отделянето на 1 милион тона въглеродни емисии в атмосферата.

Очаква се новата еко-навигация да стане достъпна от Google Maps за европейските страни някъде през 2022 г.

Коментар