Дронове взимат стоки директно от покрива на магазина

Дроновете Wing доставят стоките до домовете на клиентите в Австралия
(снимка: Wing)

Wing, дъщерното дружество на Alphabet за доставки чрез дронове, стартира пилотна програма, в която летателните апарати ще возят продукти директно от покривите на различни търговски центрове до клиентите. Експериментът може да покаже как ще изглежда бъдещето на бизнеса с транспорт и доставки на дребно.

Доставките чрез дронове не са новост, но досега фирмите, които изпращат пратки чрез дроновете на Wing, трябваше да поддържат складови наличности в самия център за доставки на Wing, тоест в „колокация”, отбелязва Engadget. Сега обаче дроновете ще вземат пратките от самите търговски обекти, за да ги отнесат до купувачите.

Програмата вече е стартирала в град Логан, Австралия. Там Wing работи съвместно с австралийската група за имоти на дребно Vicinity Centers. Дроновете на Wing летят от покрива на „Grand Plaza” в Логан, доставяйки суши, чай с мехурчета, смутита и други продукти от търговците в търговския център. Това е факт от август насам. От вчера дроновете ще доставят и лекарства без рецепта, както и продукти за лична хигиена и красота.

Стоките вече се вземат от дроновете на Wing директно от покрива на магазините
(снимка: Wing)

В рамките на първите шест седмици експлоатация от Grand Plaza дроновете на Wing вече са извършили 2500 доставки до няколко предградия на Логан. Alphabet планира да разшири не само броя на своите партньори – търговци в центъра – но и зоната на покритие чрез доставки.

Ако изпитанията в Логан преминат успешно, този модел скоро може да бъде възпроизведен и в други градове по света, така че дроновете да возят стоки от покрива на даден търговски център до купувачи от региона.

Коментар