Конкурсът „Наградите на БАИТ” излъчи победителите за 2020

Личности, институции и компании бяха отличени от БАИТ за принос към ИКТ развитието
(снимка: CC0 Public Domain)

За първи път церемонията по обявяване на победителите в конкурса „Наградите на БАИТ” се проведе във виртуално студио и бе излъчвана онлайн. Тазгодишното издание на конкурса е 10-то поред и отличи компании, личности и институции за принос в развитието на ИКТ в България.

Специално учредената за 10-ата годишнина на Наградите „Почетна грамота” бе връчена на акад. Кирил Боянов за академичен принос в развитието на информационните технологии, в знак на признателност към първопроходниците и като повод за размисъл и самочувствие у тези, които вървят по техните стъпки.

Награда за специален принос, която бе под знака на 25-годишнината от създаването на БАИТ и приноса на асоциацията за развитието на ИТ индустрията в България, получи д.т.н. инж. Николай Илиев, първи председател на БАИТ и почетен изобретател.

Ето и победителите в отделните категории:

Младежка награда – Радостин Чолаков, МГ „Акад. Кирил Попов”, гр. Пловдив с иновативния проект „АзБуки.ML”, целящ да направи използването на машинно обучение за обработка на естествен език лесно достъпно и широко използвано в българската ИТ индустрия.

Образователна награда – Георги Германов, ученик от СПГЕ „Джон Атанасов”, който преподава роботика, електроника и 3D принтиране. През 2020 г. реализира проекти, като прилага успешно практически занятия в учебните часовете за ученици от 1 до 7 клас.

Награда за журналистически принос – Майя Бойчева-Манолчева, инициатор и водещ на технологичния подкаст ICTalks – арена за коментар на злободневни теми от света на технологиите с участието журналисти, експерти, учени, представители на браншови организации, мениджъри на ИТ компании, визионери.

Публична администрация – проектът на ДАЕУ „Разработване на публични регистри за бюджетен и проектен контрол на електронното управление и на портал за достъп до ресурси за разработка на софтуерни системи за електронно управление”.

STARTUP – компанията „Ондо Солюшънс”, предоставяща ИТ услуги и решения в земеделието, за разработената от нея високотехнологична система за автоматизирано управление на напоителния процес, прецизно торовнасяне, климат контрол и мониторинг за всички култури.

Успешен български ИКТ продукт/услуга – Сторпул Сторидж АД за разработен софтуер за дистрибутирано съхранение на данни в облак. През 2020 г. компанията е включена в престижната класация „Deloitte Fast 50 Central Europe”.

Успешен ИКТ проект в полза на българската икономика – Работоспособни.бг ЕООД за едноименната социална кариерна платформа, предоставяща възможност за  привличането на значими за пазара на труда социални групи.

Коментар