Intel помага на изобретатели в партньорство с Arduino

Платката за Intel Galileo е инструмент за бързо прототипиране на прости интерактивни дизайни и по-сложни проекти

Платката за Intel Galileo е инструмент за бързо прототипиране на прости интерактивни дизайни и по-сложни проекти

Intеl започва партньорство с отворената платформа Arduino, насочена към общността на изобретателите и образованието. Браян Крзанич, главен изпълнителен директор на процесорния гигант, показа платка Intel Galileo – първия продукт от нова фамилия Arduino-съвместими решения.

Комплектите за разработка и интерфейсът за програмиране на Arduino улесняват хората на изкуството, дизайнерите и други „направи си сам” ентусиасти, които много често нямат техническо образование да създават интерактивни обекти или среди. Intel и общността на Arduino ще работят заедно върху бъдещи продукти, надграждайки възможностите на Galileo.

В рамките на партньорството, Intel ще дари 50000 платки Galileo на 1000 университета по света през следващите 18 месеца. „Аз самият бях изобретател в продължение на много години и съм увлечен по вълнуващите възможности на технологиите и това, което може да бъде създадено с тях’’, каза Браян Крзанич.

В момента Intel работи със 17 университета на 6 континента по създаване на учебна програма, базирана на новите платки Galileo. Компанията ще обяви партньорство и с други университети в предстоящите месеци.

Galileo комбинира производителността на Intel технологията и лесната за използване софтуерна среда за разработки на Arduino. Платката поддържа Linux със софтуерните библиотеки на Arduino и може да бъде програмирана на Mac OS, Windows и Linux със защитна екоситема Arduino.

Galileo стъпва на едночипова система Intel Quark SoC X1000 с ниска консумация. Проектирана в Ирландия, архитектурата Quark е 32-битова, с едно ядро и една нишка, съвместима с инструкциите на Pentium и работеща на тактова честота до 400 MHz.

Платката Intel Galileo се явява инструмент за бързо прототипиране на прости интерактивни дизайни като LED дисплеи или за справяне с по-сложни проекти – от автоматизиране на домашни уреди до конструиране на роботи с реален размер, контролирани от смарт телефон.

Коментар