Самоподгряващи се вело-дръжки топлят ръцете в студа

Специални модули загряват ръкохватката на колелото до 40°C в рамките на 15 минути
(снимка: Polar Plug видео)

Все повече хора карат велосипеда си и през зимата, та даже и на сняг – но никой не обича да му е студено на ръцете по време на колоездене. Не може ли да се подгряват някак ръкохватките, та да стоплят дланите? Може – за това е проектирана системата Polar Plug.

Рожба на страстен любител на планинското колоездене на име Брандън Ленц, Polar Plug се състои от два цилиндрични модула, които се вкарват в двата края на кормилото, вместо съществуващите тапи. Това означава, че те се оказват почти изцяло вътре в дръжката, точно под съществуващите дръжки.

Всеки блок съдържа електрически нагревателен елемент и литиева батерия, заедно с бутон за захранване на изпъкналия външен край. Едно натискане на този бутон включва елемента, което го кара да излъчва топлина през тръбата на кормилото и в гумената дръжка.

Ленз казва, че модулът достига температура 100-105°C, като така затопля външната повърхност на ръкохватката до 40°C в рамките на 15 минути. Вграден сензор следи вътрешната температура, като не само увеличава мощността при особено студени условия, но и предпазва всичко от прекалено нагряване.

Твърди се, че системата е съвместима както с плоски кормила от алуминий, така и с такива от въглеродни влакна, стига вътрешният им диаметър да не е по-широк от 17,5 милиметра.

Едно 2-часово USB зареждане на батериите трябва да бъде достатъчно за поне пет часа употреба – въпреки че тази цифра очевидно ще варира в зависимост от температурата на околната среда на отделните потребители.

В момента разработката търси подкрепа в Kickstarter и да се надяваме, че скоро ще види бял свят. Предварителната цена на Polar Plug е 99 долара, а когато излезе на пазара системата ще се продава за 150-200 долара.

Коментар