Пускат въздушно такси за Олимпиадата в Париж

Volocity е двуместен електрически самолет, предназначен за вътрешноградски полети
(снимка: Volocopter)

Докато вниманието на света се насочва към Париж за Летните олимпийски игри през 2024 г., немската компания Volocopter се готви да влезе в историята, като пусне своята услуга за електрическо въздушно такси в града домакин.

Този амбициозен план може да превърне игрите в Париж в първата олимпиада, предлагаща транспорт с въздушно такси. Революционната технология ще осигури мобилност както за спортисти и официални лица, така и за зрители, отбелязва Digitimes в репортаж за иновацията.

Volocopter, пионер в производството на електрически самолети с вертикално излитане и кацане (eVTOL), работи повече от 13 години, за да пусне на пазара своето въздушно такси Volocity. Според Емерсън Сю, старши мениджър бизнес развитие, компанията очаква да получи типов сертификат от Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA) тази година, който ще проправи пътя ѝ за търговски операции.

„Това е моментът, в който ще станем свидетели на първото одобрено от EASA типово сертифициране съгласно специалните условия за VTOL. Ще получим първия типов сертификат и ще летим комерсиално в Париж по време на Олимпийските игри”, подчерта Сю.

Volocity е първият търговски продукт на Volocopter. Това е двуместен, напълно електрически самолет, предназначен за вътрешноградски полети. С пробег от 35 км и максимална скорост от 110 км/ч, Volocity е много подходящ за градска въздушна мобилност на къси разстояния, включително летищни совалки, въздушни таксита и спешни медицински услуги.

Летящата кола има пробег 35 км и развива максимална скорост 110 км/ч
(снимка: Volocopter)

Подходът на Volocopter към авиацията е съсредоточен около безопасността, като нейните самолети са проектирани да отговарят на същите строги стандарти за безопасност като търговските самолети на Boeing и Airbus.

Освен Volocity, Volocopter разработва и по-големи модели самолети, включително четири- до петместен с кодово име VoloRegion. С разширен пробег от 60 до 80 км и увеличен полезен капацитет, VoloRegion може допълнително да разшири предложенията на компанията за градска въздушна мобилност в бъдеще.

Плановете на Volocopter за търговски операции се простират далеч отвъд Париж. Компанията вече демонстрира успешни тестови полети в различни градове по света. Според Сю, следващите дестинации за услугата въздушно такси са Рим, Ню Йорк, Осака, Сингапур и Китай.

Германският производител на самолети си партнира с лидери в индустрията като ADAC Luftrettung, водеща европейска спасителна организация по въздух, за да проучи потенциални приложения за спешни медицински услуги. В Съединените щати Volocopter проведе роудшоута в Ню Йорк и Тампа, където предизвика голям интерес и подкрепа за иновативните си решения за градска въздушна мобилност.

Докато се готви да се издигне в небето над Париж, Volocopter работи в тясно сътрудничество с местните власти и търговски партньори, за да осигури плавен и успешен старт. „За всеки град, в който влезем, ще работим с правителствата, властите, както и с търговските партньори, за да постигнем убедителен и прагматичен подход”, каза Сю.

С наближаване на Олимпиадата в Париж през 2024 г. вероятно вниманието към Volocopter ще нараства, тъй като компанията се стреми да постигне “крайъгълен камък”, въвеждайки първата услуга за въздушно такси на Олимпийски игри.

Коментар