Edge ще позволи контрол на използваната RAM

Потребителите на Edge скоро ще получат опция за настройка на количеството RAM, използвано от браузъра (снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft работи върху нова функция за своя браузър Edge, която ще позволи на потребителите да ограничат количеството RAM, което приложението използва. 

Инсайдерът Leopeva64, който е един от най-добрите в намирането на нови функции в Edge, забеляза секция с настройки в тестовите компилации на браузъра, която включва плъзгач за ограничаване на достъпа на браузъра до оперативна памет, съобщи The Verge.

Плъзгачът за RAM изглежда е насочен към компютърните геймъри, тъй като има настройка в Canary версиите на Edge, която позволява да се ограничи количеството RAM, когато потребителят играе, или през цялото време.

Плъзгачът позволява избор между 1GB и 16GB на система с 16GB RAM, но Microsoft предупреждава, че „задаването на ниска граница може да повлияе на скоростта на браузъра”. При много отворени табове, браузърът вероятно ще изпита сериозни проблеми с малко RAM.

Все още не е ясно кога Microsoft ще успее да пусне тази функция за масово използване, тъй като в момента тя се тества само във версиите на Canary на Edge.

Плъзгачът за RAM също е наличен в раздела на браузъра, който включва режима за енергийна ефективност. Microsoft представи режима мощност/производителност (power/performance) в Edge преди години, за да подобри използването на RAM, CPU и батерията на браузъра.

Коментар