Очакват се платени услуги за търсене с AI функции

Потребителите на Google търсене вероятно ще получат предложение за платена услуга с AI функции (снимка: CC0 Public Domain)

От известно време Google експериментира с нови функции за търсене с AI възможности. Тази услуга вероятно ще бъде платена, докато традиционното Google търсене, поддържано от реклами, ще остане достъпно безплатно, според медийни публикации.

Освен от реклами в съдържание, генерирано от издателите, Google получава значителна част от приходите си от реклами в търсенето. Същевременно компанията инвестира в разработката на AI модели, от които крайните потребители се възползват.

Според публикация на Файненшъл Таймс, Google може да предложи функции за търсене, задвижвани от AI, като платена услуга в близко бъдеще. Източници, запознати с плановете на Google, предполагат, че задвижваните от AI функции могат да станат част от съществуващите абонаментни услуги като Google One.

Но дори платеното търсене няма да изключи рекламите, според източниците. Това показва значението на рекламите в бизнес модела на Google. Няма логика Google да внедри функции, които пречат на неговия работещ бизнес модел.

Очаква се новите AI услуги да се позиционират като платен избор за потребителите. Докато някои ще са готови да платят за обогатено с AI полезно изживяване при търсене, повечето потребители вероятно няма да искат да плащат за това, което са използвали безплатно досега. Проучване показва, че повече от 70% от хората са готови да останат с безплатния план.

Говорейки за Search Generative Experience (SGE) на Google, той в момента е в експериментална фаза и както самата компания отбелязва, все още SGE не е готов за предлагане като масова услуга.

Коментар