Intel търпи големи загуби от нов бизнес

Intel не само проектира, но и произвежда собствени полупроводникови продукти
(снимка: Intel)

Оперативната загуба на подразделението Intel Foundry, което е специализирано в предоставяне на услуги за договорно производство на чипове, възлиза на почти 7 милиарда долара за 2023 г., при приходи от 18,9 милиарда долара. Това сочат документи, които американската корпорация е предоставила на Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC).

Загубите на Intel от този нов бизнес нарастват, а продажбите спадат: през 2022 г. компанията е на червено с 5,2 милиарда долара, докато приходите ѝ възлизат на 25,7 милиарда долара.

За първи път Intel обяви финансовото състояние на своя бизнес за производство на чипове по договор. Компанията се различава от много конкуренти по това, че не само проектира, но и произвежда свои собствени полупроводникови продукти.

Други големи производители на чипове, включително AMD и Nvidia, просто разработват свои собствени чипове, които се произвеждат в съоръженията на договорни производители като TSMC.

Изпълнителният директор Пат Гелсингър коментира, че влошаването на финансовите резултати на подразделението Intel Foundry е свързано с неуспешни управленски решения. Той посочи отказа да се използват фотолитографски машини с екстремно ултравиолетово лъчение (EUV) на холандската компания ASML. Въпреки че това оборудване е по-скъпо, то е по-рентабилно от по-старото оборудване, отбеляза шефът на Intel.

До април 2024 г. Intel има поръчки от „трети страни”-разработчици на чипове на обща стойност 15 милиарда долара. Само технологията Intel 18A е осигурила пет големи клиенти за корпорацията, а нови се появяват по-бързо от очакваното, каза Гелсингър, без да разкрива имената на клиентите.

Според неговите прогнози, бизнесът на Intel с договорно производство на чипове може да претърпи най-голямата си оперативна загуба през 2024 г. Той очаква подразделението Intel Foundry да стане рентабилно до 2027 г.

Предварителните оценки на IDC сочат, че глобалният пазар за договорно производство на чипове през 2023 г. е намалял с 6,5% след ръст от 27,9% през 2022 г. Анализаторите посочват TSMC, Samsung Foundry, UMC, GlobalFoundries, SMIC, HHGrace, PSMC, VIS, Tower и Nexchi като лидери на пазара.

Според изследователската организация DigiTimes Research, глобалните разходи за услуги за производство на чипове по договор са намалели с повече от 10% през 2023 г., след като регистрираха ръст от 30% през 2022 г. (до 140 милиарда долара).

Коментар