Германия пак експериментира с Linux и LibreOffice

Преходът от Microsoft към софтуер с отворен код остава предизвикателство
(снимка: CC0 Public Domain)

Германска провинция стартира проект за прехвърляне на десетки хиляди персонални компютри в обществения сектор от Microsoft към безплатен софтуер. Linux е избрана като алтернатива на Windows, а Office ще бъде заменен от безплатния и отворен пакет LibreOffice.

И по-рано в страната бяха провеждани подобни експерименти, но всички те се провалиха. Настоящият проект може да причини на Microsoft загуба на някои корпоративните клиенти, на които компанията планира да продава платени актуализации за Windows 10, съобщи порталът Neowin.

Миграция на десетки хиляди компютри

Преходът към безплатен софтуер няма да се осъществи в цялата страна, а само в северната част на Германия, в провинция Шлезвиг-Холщайн. Властите обявиха решението си да мигрират 30 000 правителствени компютри от Windows и облачната услуга Office 365 съответно към Linux (все още не е избрана конкретна дистрибуция) и LibreOffice. Заедно с това има план за масова замяна и на останалия софтуер, използван от чиновниците, с отворен код.

Властите в Шлезвиг-Холщайн са поставили доста реалистични срокове за прехода, отчитайки броя на компютрите. Целият процес трябва да бъде завършен до 2027 г.. Това време вероятно ще бъде изразходвано не само за внедряване на софтуер с отворен код, но и за обучение на държавни служители да работят с него.

Решението на германските власти не е спонтанно. Те работят за това от няколко години. За първи път проектът беше огласен през 2021 г., като тогава се очакваше замяната да завърши до 2026 г.

Лични данни и пари

Преходът към софтуер с отворен код се представя като загриженост за сигурността на личните данни. Твърди се, че софтуерът на Microsoft не се вписва в настоящите изисквания за сигурност на данните в ЕС, като дори не е препоръчително да се използва в европейския публичен сектор. Посочва се също, че ще отпадне прехвърлянето на лични данни извън ЕС, тоест в САЩ, тъй като Microsoft е американска компания.

Но има и други причини, поради които германците са мотивирали прехода към свободен софтуер. И те са икономически обосновани: бягството от Microsoft моментално ще намали разходите за закупуване на лицензи от публичните организации в Шлезвиг-Холщайн.

Софтуер от нулата

Германските власти планират да изоставят буквално всички разработки на Microsoft, тоест не възнамеряват да се ограничават само до Windows и Office. В момента обаче те не са успели да намерят подходяща алтернатива с отворен код, така че ще трябва да прибягнат до написване на такъв софтуер от нулата.

Пример за софтуер на Microsoft, който засега няма с какво да бъде заменен, е услугата Active Directory, която Microsoft редовно прекъсва с актуализациите си. Тя помага на системния администратор да управлява устройства (като принтери), услуги (имейл) и потребителски и компютърни акаунти. Все още няма информация как точно ще се реализира разработката на аналог на Active Directory.

Пионер в цифровия суверенитет?

Според официалния уебсайт на Шлезвиг-Холщайн, провинцията ще стане дигитален пионер и първата германска провинция, която ще въведе цифрово суверенно ИТ работно място в своята администрация. Това обаче не е съвсем вярно – през последните 30 години Германия направи няколко опита да се откаже от Windows, Office и други продукти на Microsoft, но почти всички те завършиха с неуспех.

Така например, в края на 2021 г. властите на провинция Хесен признаха собственото си безсилие – не можаха да изберат заместител на корпоративния софтуер Teams за училищата, поради бюрократични забавяния. Резултатите от всички търгове, както първия, така и следващите, бяха обявени за невалидни.

Но най-яркият и любопитен пример за провала на заместването на вноса в Германия беше демонстриран от баварските служители. През 2003 г. градският съвет на Мюнхен гласува за преминаване от Windows към Linux и към персонализирана дистрибуция на Ubuntu, наречена LiMux.

През 2013 г., след 10 години и похарчени 30 милиона евро, проектът се смяташе за завършен – около 15 хиляди работни места в общината, или около 80% от общия им брой, бяха прехвърлени към LiMux. Но самите държавни служители не харесваха това заместване – те не искаха да научат новата система, имаха нужда от Windows и поради липсата на много програми, които им трябваха.

Няколко месеца по-късно властите в Мюнхен обявиха, че по-нататъшното развитие на LiMux ще изисква огромни инвестиции, което не е препоръчително. През 2014 г. се появиха изявления за предстоящото връщане на Windows към правителствените компютри в Мюнхен. Процесът започна през февруари 2017 г. и трябваше да приключи до 2020 г.

Но краят не се вижда. През май 2020 г. баварците се обърнаха на 180 градуса за трети път – администрацията на Мюнхен обяви разработване на друг план за преход към използване на софтуер с отворен код на компютрите в администрацията.

Коментар