САЩ срещу Huawei: Епична правна битка е насрочена за 2026 г.

Властите на САЩ не се споразумяха с Huawei, задава се дълъг съдебен процес 
(снимка: CC0 Public Domain)

Продължаващото наказателно дело на Министерството на правосъдието на САЩ срещу китайския технологичен гигант Huawei отново попадна в центъра на вниманието. Според публикации на Уолстрийт Джърнъл и Ройтерс, преговорите за споразумение са ударили на камък, което е довело до насрочен процес директно през януари 2026 г.

По време на изслушването помощник-прокурорът на САЩ е информирал окръжния съдия Ан Донъли за задънената улица в преговорите за споразумение. След това съдия Донъли е предложир процесът да започне в началото на януари 2026 г.

Прокурорите очакват процесът да продължи между четири и шест месеца, тъй като делото е сложно. Въпреки това Huawei, представлявана от Дъглас Аксел, се е съгласила с предложения график.

Съдебният спор започна още през 2018 г., когато делото първоначално се появи със запечатан обвинителен акт. Сред обвиненията, повдигнати срещу Huawei, са твърдения за подвеждане на банки по отношение на бизнес сделки в Иран, наред с други обвинения като заговор за кражба на търговски тайни.

Значително събитие беше арестуването на финансовия директор на Huawei Сабрина Менг в Канада през декември 2018 г. по искане на САЩ. Но тя беше освободена през септември 2021 г. след постигане на споразумение с властите на САЩ, което доведе до сваляне на обвиненията срещу нея.

Отговорът на Huawei на съдебното производство включва намерение да подаде искане за разделяне на случая на две части. Това предложение има за цел да отдели обвиненията за измама от обвиненията, свързани с търговска тайна – ход, на който правителството на САЩ категорично се противопоставя.

Тъй като преговорите са в застой, всички погледи са насочени към предстоящия процес. Предвиден да започне през януари 2026 г., процесът има потенциал да повлияе значително на технологичната индустрия и да промени глобалната геополитическа динамика между Съединените щати и Китай.

Коментар