Нова вълна на съкращения в Intel

Финансовото представяне на Intel през последните няколко тримесечия не е добро
(снимка: Intel)

Intel обяви нова вълна от съкращения на служители, прилагайки на практика своята политика за преструктуриране на бизнеса. Мярката ще засегне отделите по продажби и маркетинг.

Скорошните финансови резултати на Intel поставиха бъдещето на компанията под съмнение. Анализаторите не очакват нищо добро до 2030 година, отбелязва в WCCFtech в публикация за съкращенията в чипмейкъра.

През последните няколко тримесечия финансовото представяне на Intel не е задоволително, особено в сравнение с конкуренти като Nvidia и AMD, които регистрираха огромно покачване на пазарната си капитализация.

Говорител на Intel потвърждава пред CRN, че фирмата е предприела нова вълна от съкращения, засягащи маркетинговия отдел, но допълнителни подробности все още не са разкрити.

„За да продължи да изпълнява стратегията си и да стимулира резултатите на своите клиенти, Intel обяви промени в своята организационна структура. Ние сме уверени в бъдещето на Intel и се ангажираме да подкрепяме всички служители в този процес, включително да се отнасяме към засегнатите с достойнство и уважение”, казва източникът от Intel.

Плановете за преструктуриране на Intel бяха очевидни още през 2022 г., когато главният изпълнителен директор Пат Гелсингър заяви, че компанията търси начини за намаляване на разходите с 10 милиарда долара, поради отслабеното потребителско търсене.

Intel отдели своето подразделение за производство на чипове по договор (IFS) в самостоятелна структура, но това беше по-скоро стратегически ход. Intel има огромни очаквания от този бизнес и планира да превърне IFS фирмата във втората по големина в сектора през следващите години.

Междувременно, Intel разкри, че очаква 25-30% оперативни маржове до 2030 г., което ще изисква агресивна икономическа стратегия, независимо дали включва намаляване или спиране на разработките по няколко проекта.

Въпреки това анализаторите на Bernstein смятат, че целите на Intel са спекулативни, тъй като AI пейзажът не е в полза на компанията. Но Intel изглежда е в конкурентна позиция на пазарите, като се има предвид, че успява да изпълни плановете си.

Коментар