TSMC ще направи най-голямата инвестиция в САЩ

Три завода за чипове ще построи TSMC в САЩ, планира производство на 2-нм чипове
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company)

Най-голямата пряка чуждестранна инвестиция в изцяло нов проект в историята на САЩ е свързана с тайванския производител на чипове TSMC. Компанията ще получи грантове от правителството и ще инвестира 65 милиарда долара в проекти на американска територия.

TSMC ще построи три фабрики за чипове в САЩ, съобщи Блумбърг. Тайванската компания ще получи финансова помощ от правителството на САЩ за изграждане на нов завод в Аризона.

Министерството на търговията ще отпусна на TSMC субсидия от 6,6 милиарда долара за развитие на производството на полупроводници във Финикс. Освен това TSMC ще получи 5 милиарда долара под формата на заеми и ще има право да поиска инвестиционен данъчен кредит до 25% от капиталовите разходи.

Всичко това е част от правителствена инициатива съгласно Закона за чиповете, който бе приет за съживяване на производството на полупроводници в Съединените щати.

Самата TSMC вече се е ангажирала да увеличи инвестициите в своите проекти в САЩ с 25 милиарда долара, с което общата инвестиция достига 65 милиарда долара. Това е най-голямата пряка чуждестранна инвестиция в изцяло нов проект в историята на САЩ.

TSMC обяви планове за изграждане на трети завод в Аризона до 2030 г. В същото време първият ще започне да произвежда чипове по 4-нм технология през следващата година.

Вторият завод ще бъде пуснат до 2028 г. и ще произвежда полупроводници по 2-нм стандарти. Третата фабрика също ще произвежда 2-нм чипове, но с възможност в бъдеще да усвои още по-фина технология.

Коментар