Студент от СУ спечели конкурса на bgmaps

Младен Стойчев, възпитаник на Софийския университет, спечели конкурса по програмиране на bgmaps.com. Неговото решение ще бъде вградено в популярната справочна услуга, стана ясно вчера при връчване на наградите от Microsoft и Датекс.

Стойчев се занимава професионално с разработка на софтуер. Той спечели мощен ноутбук с процесор Intel Core 2 Duo P8700 (2.53GHz), памет 4GB, хард драйв 320GB, графика ATI Mobility Radeon HD 3470 и операционна система Windows 7.

„Задачата ми допадна, тъй като нейното решаване предполага солидни познания в областта на алгоритмите и дискретната математика. От друга страна, решението не е само „суха теория” (както повечето конкурси по програмиране), а се очаква то да помага на потребителите в реалния живот", сподели победителят в конкурса.

При решаване на задачата той е наблегнал най-вече на зададените критерии за оценка, които са добре поставени с оглед на целите на конкурса – бърз алгоритъм за намиране на коректен маршрут. "След известно експериментиране и оптимизиране на критичните точки в модула, се получиха добри резултати”, допълни Стойчев.

Класиралият се на второ място Атанас Атанасов получи конзола за игри Xbox 360 Elite. Третият отличен участник е Свилен Марчев, който беше награден с преносим USB хард драйв 500 GB.

"Няма съмнение в това, че Датекс можеше да разработи този алгоритъм и сам. Но, следвайки нашата фирмена философия за това, че могат и трябва да се създават български ИТ продукти и услуги, ние решихме да отворим платформата bgmaps.com към българските разработчици. Така даваме възможност на всеки желаещ програмист да работи по тази интересна задача с обещанието, че най-доброто решение ще бъде вградено в bgmaps.com", заяви Росен Русинов, генерален мениджър на ДАТЕКС ГИС Център.

„BG Maps са сред водещите доставчици на GIS услуги в България. Решихме да обявим заедно този конкурс, за да улесним ежедневието на хората, които ползват градския транспорт в София, от една страна и от друга, да провокираме креативността на разработчиците”, каза Огнян Киряков, генерален директор на Майкрософт България – компанията, която осигури наградите за победителите в конкурса.
 

Коментар