Intel атакува пазара на Nvidia с мощен AI чип

Новият AI чип Gaudi 3 на Intel е изграден по 5-нанометров технологичен процес
(снимка: Intel)

Intel се стреми да вземе пазарен дял от настоящия лидер в чиповете за изкуствен интелект Nvidia, който контролира приблизително 80% от доставките. Във вторник Intel обяви нов AI чип Gaudi 3, с който се надява да конкурира по-успешно компанията на Дженсън Хуанг.

Производителите на полупроводници бързат да задоволят търсенето на чипове, които могат да се използват в системите за обучение и внедряване на големи AI модели – като този в основата на ChatGPT, нашумелия чатбот на OpenAI.

Intel твърди, че новият чип Gaudi 3 е над два пъти по-енергийно-ефективен и може да управлява AI модели 1,5 пъти по-бързо от графичния процесор Nvidia H100. Освен това Gaudi 3 ще се предлага в различни конфигурации – като пакет от осем чипа на една дънна платка или карта, която може да се слага в съществуващи системи, съобщи CNBC.

Intel тества чипа на модели като Llama с отворен код на Meta и поддържания от Абу Даби Falcon. Компанията твърди, че Gaudi 3 може да помогне за обучението или внедряването на модели като Stable Diffusion и Whisper на OpenAI за разпознаване на реч. В допълнение, интелският чип използва по-малко енергия от Nvidia.

Nvidia държи приблизително 80% от пазара на AI чипове със своите графични процесори (GPU), които са предпочитани решения от висок клас за създателите на изкуствен интелект през последната година.

Intel обеща, че новите чипове Gaudi 3 ще станат достъпни за клиентите през третото тримесечие и компании от ранга на Dell, Hewlett Packard Enterprise и Supermicro ще изграждат системи на тяхна база. Към момента Intel не е обявил ценовия диапазон за Gaudi 3.

„Наистина очакваме [Gaudi 3] да бъде силно конкурентен” на най-новите чипове на Nvidia, каза Дас Камхоут, вицепрезидент на Xeon софтуера в Intel. Той подчерта конкурентните цени, отворената “интегрирана мрежа в чипа” и стандартния за индустрията Ethernet като силни страни на предложението.

Пазарът на AI центрове за данни също се очаква да расте, тъй като облачните доставчици и фирмите изграждат инфраструктура за внедряване на AI софтуер. Това предполага, че има място за други играчи, дори ако Nvidia продължи да произвежда по-голямата част от AI чиповете.

Изпълнението на генеративен AI и закупуването на графични процесори от Nvidia може да бъде скъпо и компаниите търсят алтернативни доставчици, които да им помогнат да намалят разходите.

Бумът на AI утрои стойността на акциите на Nvidia през последната година. В същото време акциите на Intel се повишиха само с 18% за този период.

AMD също се стреми да разшири производството и да продава повече AI чипове за сървъри. Миналата година компанията представи нов GPU за център за данни, наречен MI300X, който вече намери клиенти като Meta и Microsoft.

По-рано тази година Nvidia разкри своите графични процесори B100 и B200, които са наследници на H100 и обещават подобрения в производителността. Очаква се доставките на тези чипове да започнат по-късно през годината.

Nvidia е толкова успешна, благодарение на мощния пакет собствен софтуер, наречен CUDA, който позволява на учените по изкуствен интелект да получат достъп до всички хардуерни функции в GPU.

Intel, от своя страна, си партнира с други производители на чипове и ИТ гиганти, включително Google, Qualcomm и Arm, за да изгради отворен софтуер, който не е патентован и може да позволи на софтуерните компании лесно да сменят доставчиците на чипове.

„Ние работим със софтуерната екосистема, за да изградим отворен референтен софтуер, както и градивни елементи, които ви позволяват да сглобите решение, от което се нуждаете, вместо да бъдете принудени да купувате решение”, поясни Сачин Кати, старши вицепрезидент на мрежовия отдел на Intel.

Gaudi 3 е изграден по 5-нм процес – сравнително нова технология, което предполага, че компанията използва външни ресурси за производството на чипа. В допълнение, Intel планира да произвежда AI чипове за клиенти в нова фабрика в Охайо, която се очаква да отвори врати през 2027 или 2028 г., заяви изпълнителният директор Патрик Гелсингър.

Коментари по темата: „Intel атакува пазара на Nvidia с мощен AI чип”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    H100 Скоро ще стане на 2 години

Коментар