БГ град без технологии замислят в Австралия

Българи, живеещи в Австралия, са замислили създаването на град в старинен стил, който да е лишен от всякакви нови технологии.

Наречен Roma IV, градът следва да бъде един "нов Рим". Идеята е, че Рим I е оригиналният Рим, Рим II е Константинопол – сегашният Истанбул, а след падането му Москва става Третият Рим – доктрина, в която доста руснаци вярват и досега. Затова новият град ще е четвърти по ред.

Градът ще се намира в пустинята на Австралия. Той ще се изгради „от нулата“ по подобие на античните градове.

Никакви технологии няма да се използват в Roma IV. Все пак той няма да е град-музей, а жив град с нормално население, което живее там по "античен" начин. Управлението му ще се осъществява по принципите на Римската република (сенат, магистрати, плебейски съвет и т.н.). Туристи ще се допускат да влязат само при условие, че са съгласни да спазват същите правила.

Въпреки абсурдната на пръв поглед идея, планът за града е „комерсиален проект със сериозен бизнес модел“.

Идейният баща на бъдещия град е известен ИТ специалист и човек, доказал, че хрумките му често се материализират в много успешни проекти. Павел Калинов е създател на най-популярната българска уеб-услуга abv.bg, портала ide.li, неколкократно член на журито на конкурса “Български сайт” и др.

Коментари по темата: „БГ град без технологии замислят в Австралия”

добавете коментар...

  1. АБВ

    Дами и господа българи и българки. Престанете да се правите на интересни с тая простотия “хрумки”. Думата на български език е “хрумвания”. Ако не я знаете, я научете – а не да повтаряте като папагали интересните изрази на себеподобни шопи и шопчета. София не е България!

Коментар