Световният РС пазар се върна към растеж

Доставките на персонални компютри се върнаха към нивата отпреди пандемията
(снимка: CC0 Public Domain)

След две години на спад, световният пазар на персонални компютри се върна към растеж през първото тримесечие на 2024 г., според нов доклад на IDC. Топ 3 играчи в РС бизнеса остават Lenovo, HP и Dell, следвани от Apple, Acer и Asus.

Глобалните доставки на РС, включително традиционни лаптопи, настолни компютри и работни станции, са се увеличили с 1,5% на годишна база в периода януари-март 2024 г., достигайки 60 милиона единици.

Увеличението стана възможно най-вече благодарение на ниската сравнителна база от първото тримесечие на 2023 г., отбелязват анализаторите. Тогава доставките на РС намаляха с почти 30%, падайки до най-ниското ниво в историята на компютърната индустрия.

Настоящият резултат показва, че доставките на компютърни устройства най-накрая са се върнали към нивата отпреди пандемията, коментира IDC. Преди пет години, през първото тримесечие на 2019 г., на световния пазар навлязоха 60,5 милиона PC, припомнят анализаторите.

Тъй като инфлацията намалява, доставките на компютри се възстановяват в повечето региони на света, вкл. Северна и Латинска Америка, Европа, Близкия изток и Африка (EMEA). В същото време слабото търсене на китайския пазар, най-големия потребител на компютри в света, е довело до свиване в сегмента на настолните РС, който вече страда от конкуренцията на лаптопите.

Въпреки негативната траектория в Китай, анализаторите са убедени, че пазарът като цяло ще продължи да се възстановява. Надеждите са свързани с новата категория AI PC с вградена поддръжка на изкуствен интелект.

Очаква се компютрите с AI възможности да донесат не само увеличение на доставките като брой, но и като приходи, поради по-високите ценови нива. Това ще бъде допълнителен стимул за производителите на компютри и компоненти, подчертава IDC.

Що се отнася до марките, лидерът Lenovo е водещ и по темпове на растеж – със 7,8%, което се дължи на силния спад през 2023 г. През януари-март 2024 г. китайският производител е доставил 13,7 милиона компютъра по целия свят, което съответства на пазарен дял от 23%.

HP Inc. завършва на второ място с резултат от 12 милиона компютъра и дял от 20,1%. В сравнение с данните от миналата година, доставките на компютри HP са се увеличили само с 0,2%.

При Dell доставките са намалели с 2,2% до 9,3 милиона единици, а пазарният дял на компанията се е свил от 16,1% на 15,5%, но американският производител запазва третото място в класацията.

Следва Apple, която увеличава доставките си с 14,6% до 4,8 милиона единици и пазарния си дял до 8,1%. Топ 5 допълват тайванските компании Acer и Asus. Анализаторите оценяват техните дялове от световния РС пазар съответно на 6,2% и 6,1%.

Коментар