Microsoft подготвя важни AI функции за света на Windows

Като част от AI стратегията си, през март Microsoft представи Surface PC устройства, които предлагат бутон Copilot (снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft ще разкрие нови инструменти за изкуствен интелект, предназначени за използване в компютри и в облака, на годишната си конференция Build, според списъка на сесиите, публикуван в сряда.

През януари главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела заяви пред анализатори, че 2024 е годината, в която „AI ще стане първокласна част от всеки компютър”, и програмата на майската конференция на компанията отразява тази цел, предаде CNBC.

Microsoft отчете значителен ръст на приходите от клиенти, работещи с AI модели, в своя публичен облак Azure. Сега компанията иска да запази тенденцията, като пусне нови AI функции за разработчиците.

Шефът Microsoft AI Мустафа Сюлейман ще излезе на сцената заедно с Надела и други дългогодишни мениджъри по време на основната реч на шоуто в Сиатъл. Сюлейман – съосновател на DeepMind, стартъпа за изкуствен интелект, който Google придоби през 2014 г. – се присъедини към Microsoft миналия месец от стартъпа Inflection AI.

Хората, които искат да извлекат максимума от операционните системи Windows, от години могат да инсталират PowerToys – пакет с отворен код от помощни програми, който включва инструмент за преоразмеряване на изображения и програма за персонализиране на клавишни комбинации. На конференцията Microsoft ще говори за нова функция Advanced Paste, основана на AI модели, които работят директно на компютри, вместо да изпраща данни в облака и да получава отговори.

Софтуерният гигант ще говори също за нови AI функции, „които позволяват на потребителите по-задълбочено взаимодействие с техния цифров живот в Windows”, според описание на една от сесиите. Разработчиците ще могат да интегрират тези функции в Windows приложения.

Като част от AI стратегията си, през март Microsoft представи Surface PC устройства, които разполагат с бутон Copilot за бърз достъп до AI чатбота на компанията. Тези машини стъпват на Intel процесори.

От години Microsoft работи за подобряване на потребителското изживяване на компютрите с Windows, като използва енергийно ефективни чипове с архитектура Arm, а не стандартната x86 на Intel. На Build компанията планира да обсъди как приложенията за Windows ще могат да използват базирани на Arm машини за невронна обработка или NPU за изкуствен интелект.

Организациите, които създават свои собствени чатботове в Azure AI Studio, ще научат за нови функции, свързани с безопасността на изкуствения интелект, които ще имат за цел да намалят вероятността моделите да генерират отговори за секс и насилие или да представляват риск за сигурността.

Microsoft се опитва също да направи по-лесно използването на Azure като цяло. Компанията ще говори за подобрения в чатбота Copilot, който е достъпен в Azure за избрани клиенти в режим на предварителен преглед.

Коментар