Google пусна безплатен AI инструмент за писане на софтуер

Все повече инструменти с изкуствен интелект помагат на разработчиците в писането на код
(снимка: CC0 Public Domain)

Нова система с изкуствен интелект помага на разработчиците да пишат софтуерен код. Gemini Code Assist беше представена от интернет гиганта Google на събитието Cloud Next.

Инструментът улеснява писането на код с функциията си за автоматично довършване. В началото на годината Google предложи подобни възможности в Duet AI, който се появи през 2023 г. за разработчици и оператори по сигурността като алтернатива на Microsoft Copilot.

Тогава компанията обеща да прехвърли услугата от модела Codey към по-модерния Gemini, което се случи сега. Новият AI инструмент ще бъде достъпен във вид на добавки за популярни среди за разработка като VS Code и JetBrains.

Gemini Code Assist е пряк конкурент на GitHub Copilot Enterprise, а не на основната му версия, известна като GitHub Copilot. Ключово предимство на новия продукт е, че моделът Gemini 1.5 Pro, с който работи, има контекстен прозорец от милион токена. Това позволява на системата да генерира код с висока точност и да анализира големи части от код.

От април 2024 г. потребителите на AI инструмента могат допълнително да го персонализират въз основа на вътрешната кодова база на компанията, но тази функция все още е на етап предварителен преглед.

Code Assist поддържа код от различни хранилища, включително GitLab, GitHub и Atlassian BitBucket, както и проекти, хоствани на множество платформи – нещо, което конкурентните AI услуги не предлагат.

Междувременно, Google представи CodeGemma – модел с отворен код от семейството на Gemma, персонализиран за генериране и редактиране на код. CodeGemma е наличен в облачната платформа Vertex AI.

Google обяви също инструмента Gemini Cloud Assist, който позволява на разработчиците да генерират архитектурни конфигурации, съобразени с нуждите на компаниите, както и да диагностицират и идентифицират причините за проблемите.

Коментар