Huawei инвестира ударно в разработка на чипове

Huawei се стреми в кратки срокове да постигне независимост в производството на чипове 
(снимка: CC0 Public Domain)

Китайският технологичен гигант Huawei прави смел ход към постигане на независимост в разработката на чипове. Според публикация на Nikkei Asia, компанията изгражда масивно съоръжение за изследване и разработка на полупроводници в Шанхай. Инвестицията възлиза на $1,66 милиарда (12 милиарда юана).

Предприятието за научноизследователска и развойна дейност е крайъгълен камък в големия план на Huawei за премахване на зависимостта от чуждестранни производители на чипове. Компанията агресивно набира най-добрите таланти, за да ускори процеса.

Според медийните публикации, Huawei предлага доходоносни компенсационни пакети на специалистите, които са двойно по-големи от това, което местните производители на чипове предоставят.

В допълнение, Huawei е успяла да привлече инженери с богат опит от лидери в индустрията като ASML, Applied Materials, Lam Research, TSMC, Intel и Micron.

Въпреки това, постигането на самодостатъчност в разработването на чипове идва с цената на благосъстоянието на служителите. Според анонимен инженер, работната среда в Huawei е „брутална”.

Съобщава се, че тя се простира далеч отвъд вече взискателната работна култура „996” (работа от 9 сутринта до 21:00 часа, шест дни в седмицата). Вместо това служителите може да се сблъскват с часове „007” – работа седем дни в седмицата, без почивки.

Въпреки че високите заплати и стимули могат да привлекат някои, такава интензивна работна култура ще ”изгори” служителите. До степента, в която инженерът казва: „Договорът ще бъде за три години, [но] мнозинството от хората не могат да оцелеят до подновяване”.

В момента Huawei разчита на SMIC за своя предстоящ 5-нм чип Kirin, като комерсиализацията на проекта се очаква по-късно тази година. SMIC също така разработва свои собствени 3-нм производствени технологии за чипове за Huawei.

Предвид това продължаващо сътрудничество, SMIC вероятно ще остане важен партньор за Huawei в обозримо бъдеще, поне докато новото предприятие за научноизследователска и развойна дейност достигне пълен производствен капацитет.

Коментар