Тече подготовка за орбитални войни

Светът се приближава до начуно-фантастичните сценарии на космически войни (снимка: CC0 Public Domain)

Американската космическа агенция обяви наскоро, че тя и две частни компании ще си партнират в провеждането на първата по рода си мисия, която ще демонстрира как военните могат да противодействат на „агресията в орбита“. Изглежда орбиталните войни вече са съвсем реалистична възможност.

Най-новата мисия на НАСА предвижда космически кораб, построен и изстрелян от Rocket Lab, да преследва друг орбитален обект – сателит, създаден от True Anomaly. Доставчиците „ще отработят реалистичен сценарий за реагиране на заплаха“ в демонстрацията на маневри в орбиталното пространство.

Този сценарий на заплаха може да включва сателит, извършващ маневри, които се приближават до чужд космически кораб или сателит, правещ нещо необичайно или неочаквано. При такъв сценарий космическите военни сили искат да имат способността да реагират. Да, щатската космическа агенция вече говори за военно-космически сили.

Да се качим и да видим

„Когато друга държава пусне обект в космоса и ние не знаем точно какъв е този актив, не знаем какво е намерението му, не знаем какви са неговите възможности, имаме нужда от способността да отидем там и да разберем какво е това нещо“, казва генерал Майкъл Гетлайн, заместник-началник на космическите операции на военно-космическите сили.

Демонстрацията е наречена Victus Haze. За мисията космическият кораб на True Anomaly ще стартира първи, представяйки се за сателит на потенциален противник, „например Китай или Русия“. Rocket Lab ще има сателит в режим на готовност. Той ще се качи и ще инспектира обекта на True Anomaly.

Проверяващият космически кораб ще бъде изпратен тогава, когато военно-космическите сили дадат заповед. „Доста спортно“, казва Дори Роджърс, съосновател и главен изпълнителен директор на True Anomaly.

След това, ако всичко върви по план, двата космически кораба ще разменят ролите си. Сателитът Jackal на True Anomaly ще маневрира активно около сателита на Rocket Lab. Според военно-космическите сили, двете частни фирми следва да доставят своите космически кораби не по-късно от есента на 2025 г.

В бойна готовност

„Ако вражеска страна извърши някакво движение [в орбита], ние трябва да имаме в готовност нещо, с което да направим контраманевра, независимо дали това ще е да се издигнем и да демонстрираме сила, или да се издигнем и да опознаем пространството или да разберем какво става“, пояснява ген. Гетлайн.

Миналата година военнокосмическите сили си партнираха с Firefly Aerospace и Millennium Space Systems в мисията Victus Nox. Сателитът Victus Nox беше изграден и тестван за по-малко от година и след това подготвен за изстрелване за по-малко от 60 часа.

Firefly успешно изстреля космическия кораб на своята ракета Alpha 27 часа след получаване на заповед за изстрелване от военнокосмическите сили. Това се определя като забележително постижение в индустрия, в която сателитите се изграждат в продължение на години, а пращането им в орбита обикновено отнема седмици или месеци.

„Вече нямаме лукса да чакаме години, за да си осигурим някои от тези способности“, казва ген. Гетлайн. „Тактически подходящата времева линия е въпрос на седмици, дни или дори часове“. Според него, Victus Haze има за цел да продължи да разчупва парадигмите и да покаже как САЩ могат бързо да „поставят“ в орбита своя „способност“ за проучване какво става в космоса.

Мисията на Victus Haze е по-сложна от Victus Nox. Тя включва двама главни изпълнители, два космически кораба и две изстрелвания на ракети от различни космодруми. Всичко това, по план, трябва да се случи в кратки срокове, „за да се запази демонстрацията възможно най-реалистична“, каза говорител на военнокосмическите сили.

„Тази демонстрация в крайна сметка ще подготви военнокосмическите сили на Съединените щати да предоставят бъдещи възможности на бойните отряди за провеждане на бързи операции в отговор на агресия на противника в орбита“, се казва в изявление на командването на новото бойно звено.

Предизвикателства и пари

„Има цял набор от предизвикателства, които идват с това“, казва Роджърс. „Нужно е постоянно покритие с комуникации. Трябва да решите как да проследите маневриращ обект в ниска околоземна орбита с ограничени възможности за наблюдение за космическата област. Трябва да прецените какво е правилното ниво на автономност и човешко взаимодействие“.

Роджърс каза, че компанията му работи върху още две демонстрационни мисии, които ще летят преди Victus Haze. Отделът за иновации в отбраната на САЩ предостави 32 милиона долара на Rocket Lab за нейната част от мисията Victus Haze. Договорът на True Anomaly се оценява на 30 милиона долара. True Anomaly допринася с 30 милиона долара частен капитал, за да помогне за изплащането на мисията, с което общата цена на Victus Haze достига приблизително 92 милиона долара.

„Налице е значителната възможност да използваме иновациите на търговската космическа индустрия, за да се противопоставим на Китай като заплаха за Америка“, коментира полковник Брайън Макклейн, изпълнителен директор на програмата на Space Systems Command, пред ARS Technica.

„Съединените щати имат най-иновативната космическа индустрия в света. Victus Haze ще демонстрира, при реалистични от оперативна гледна точка условия, нашата способност да реагираме на безотговорно поведение в орбита“, допълни той.

„След като приключи фазата на изграждане, мисията ще навлезе в няколко последователни фази, включващи етапи на горещ режим на готовност, активиране, предупреждение и изстрелване“, казаха от военнокосмическите сили.

Сателитът Jackal на True Anomaly, голям почти колкото хладилник, ще бъде изстрелян в мисия за „бързо споделено пътуване“ от Кейп Канаверал във Флорида или базата на космическите сили Ванденберг в Калифорния. Това най-вероятно ще бъде изстрелване със „споделено пътуване“ на борда на ракета Falcon 9 на SpaceX. Изстрелването с полет със споделено пътуване носи по-различни предизвикателства от изстрелването със специална ракета, както направи мисията Victus Nox миналата година.

True Anomaly твърди, че може да извади сателита си от хранилището и да го интегрира с ракета за 12 до 84 часа, в зависимост от графика на полета на доставчика на изстрелването. След пращането на Jackal в орбита военнокосмическите сили ще дадат на Rocket Lab 24-часов прозорец за изстрелване на нейния сателит, подобен по размер на космическия кораб на True Anomaly.

Предполага се, че той ще излезе в орбита на ракета Electron от Нова Зеландия или от Вирджиния. Изстрелването на Rocket Lab трябва да бъде точно насрочено, за да позволи на сателита му да се срещне с космическия кораб на True Anomaly в орбита.

Коментари по темата: „Тече подготовка за орбитални войни”

добавете коментар...

  1. Дивуй

    Някой ден преди да са направили “беля” Мъск трябва да натовари войнстващите генерали и политици на САЩ на голямата си ракета и да ги исипе на Марс без право на връщане.
    .

Коментар