Първи подробности за Arrow Lake процесора на Intel

Нов процесор на Intel обещава повишени производителност и енергийна ефективност
(снимка: Intel)

Скорошни течове на информация хвърлиха светлина върху предстоящата платформа за настолни процесори на Intel с кодово име Arrow Lake. Процесорите, обозначени с Core Ultra 200, ще наследят сегашното поколение настолни чипове на компанията, като се очаква да използват LGA 1851 сокет заедно с UDIMM памет.

Според неофициална информация, публикувана от Shiftdelete, две потенциални конфигурации в семейството Core Ultra 200 са 24-ядрен вариант и 20-ядрен. Тези ранни инженерни образци нямат технология за хипернишки и в момента работят на базова тактова честота от 2,3 GHz, което е типично за моделите преди пускането им на пазара.

Окончателните версии на процесорите, продавани на пазара на дребно, вероятно ще имат по-високи тактови честоти. Към момента не са известни официалните имена на процесорите, които ще се появят на крайния пазар и при производителите на дънни платки.

Докато броят на ядрата изглежда отразява текущото поколение Raptor Lake (8 производителни ядра и 16 енергийноефективни ядра), слуховете предполагат значителен напредък в архитектурата на ефективните ядра (LP-ядрата). Това може да доведе до подобрена производителност и енергийна ефективност.

Intel не е потвърдила датата за пускане на платформата Core Ultra 200. Въпреки това, неотдавнашното съобщение за сокет LGA 1851, съвместим с процесорите Meteor Lake-PS за вградени системи, предполага потенциалното му използване с Core Ultra 200 и бъдещи процесори, ориентирани към потребителите.

Слуховете, макар и непотвърдени, намекват за архитектура Xe-LPG на графичния процесор (GPU), базирана на Alchemist, за настолната серия Core Ultra 200. Мобилните процесори (H-Series) може да използват подобрена версия, Xe-LPG+, но спецификите по отношение на GPU архитектурата остават неясни.

Макар че подробности като крайни тактови честоти, официални имена и специфични функционалности все още не са разкрити, Core Ultra 200 (Arrow Lake) обещава напредък в основната архитектура и потенциално подобрени производителност и енергийна ефективност.

Коментар