Тим Кук уважи Виетнам с двудневно посещение

Където и да отиде, Тим Кук се радва на топло посрещане – в Ханой на чаша кафе с музикантки
(Tim Cook / X)

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук пристигна днес в Ханой, Виетнам, където ще се срещне с потребители, разработчици и създатели на съдържание по време на двудневното си посещение. Визитата се свързва с амбициите на американския технологичен гигант да увеличи продажбите си на нови пазари.

Посещението на Кук в азиатската страна идва в предизвикателен момент за Apple. По данни на IDC, глобалните доставки на iPhone са намалели с 10% на годишна база през първото тримесечие на 2024 г. Компанията е изправена пред силна конкуренция на пазара на смартфони от висок клас, особено на ключови пазари като Китай.

Apple тихомълком се превърна в третия по големина доставчик на смартфони във Виетнам по доставки, според IDC, след китайския производител Oppo и корейската Samsung. А Виетнам става ключово място за производство за ИТ гиганта от Купертино, който се стреми да разнообрази сглобяването на продуктите си далеч от Китай, отбелязва CNBC в репортаж за визитата на Кук в страната.

Обвързаността на Apple с Китай беше подложена на изпитание през 2022 г., тъй като строгите мерки за превенция срещу Covid-19 в страната и вълненията на работниците във водещата фабрика за iPhone на Foxconn прекъснаха производството.

През декември Nikkei съобщи, че Apple премества някои от ключовите си инженерни ресурси за iPad във Виетнам. Сега стана ясно, че страната участва в разработването и производството на MacBook, iPad и Apple Watch.

„Виетнам е важен за Apple не само поради нарастващата база от фенове там, но и защото индустрията диверсифицира производството си извън Китай. Това включва ключови места като Виетнам, където Samsung отдавна има присъствие в северната част на страната”, коментира Брайън Ма, вицепрезидент по изследвания за клиентски устройства в IDC.

Тим Кук зарадва виетнамските фенове на Apple, които не пропуснаха да се снимат с него
(Tim Cook / X)

Усилията на Apple за диверсификация включват също устройства като преносими компютри – сегмент от пазара, в който производителите по договор Quanta и Foxconn, партньори на Apple, вече инвестират, допълва анализаторът.

Индия също се превърна в ключов център за производство на iPhone. Миналата седмица Bloomberg съобщи, че Apple произвежда всеки седми iPhone в Индия. Компанията започна да сглобява новата си линия iPhone 14 в Индия през 2022 г. Освен това страната представлява огромен потребителски пазар за Apple.

Между другото, посещението на Тим Кук във Виетнам идва, след като 61 екологични и правозащитни групи призоваха Apple да се противопостави на задържането на климатични активисти в страната.

Коментар