Нов лаптоп на Huawei предизвика спорове в САЩ

MateBook X Pro 2024 използва най-модерния интелски процесор Core Ultra 9
(снимка: Huawei)

Американски законодатели, представители на Републиканската партия, критикуваха администрацията на президента Байдън след скорошното пускане на нов лаптоп от Huawei. Моделът MateBook X Pro 2024, представен от китайския технологичен гигант, включва най-новите процесори Core Ultra на Intel с AI възможности.

Достъпът на Huawei до чипове на Intel произтича от специален лиценз, издаден от администрацията на Тръмп през 2020 г., въпреки че китайската компания е под търговските ограничения на САЩ от 2019 г. насам. Решението да не се подновява този лиценз предизвика разочарование сред законодателите, отбелязва Ройтерс.

Председателят на специалната комисия на Камарата на представителите за Китай изрази загриженост относно одобрението на Министерството на търговията на доставките на чипове Intel за Huawei. Той постави под съмнение позицията на администрацията относно износа на технологии, особено спрямо компаниите в списъка с ограничения за търговия.

Ситуацията подчертава продължаващото напрежение между САЩ и Китай по отношение на технологичния напредък, повдигайки въпроси относно налагането на търговски ограничения и защита на интересите на националната сигурност. Както Министерството на търговията, така и Intel са отказали коментар по въпроса. Huawei също не коментира случая.

MateBook X Pro идва с най-модерния процесор Core Ultra 9 на Intel. Този мощен чип осигурява висока производителност и улеснява реализацията на разширените възможности за изкуствен интелект, например изпълнение на задачи като обобщаване на текст в различни приложения.

Противоречието около новия лаптоп на Huawei разкрива сложното взаимодействие между технологиите, националната сигурност и геополитическите съперничества. Случаят подтиква към дискусии относно потенциални регулаторни промени и необходимостта от стратегическа ангажираност за ефективно справяне с тези предизвикателства.

Коментар