Adobe добавя AI инструменти в Premiere Pro

Нови генеративни инструменти за редактиране на видео ще улеснят създателите на съдържание с Adobe Premiere Pro (снимка: CC0 Public Domain)

Adobe планира да добави генеративни AI възможности към своя видео софтуер Premiere Pro по-късно тази година. Новите инструменти ще се основават на модела Firefly AI на Adobe и партньорства с някои популярни AI компании като OpenAI, Pika Labs и Runway ML.

Видео функциите на Firefly AI ще включват възможност за добавяне или премахване на обекти във видео клипове с помощта на подкани на естествен език. Потребителите ще могат също да удължат видеозаписа, като подканят AI модела да генерира допълнително семантично последователно съдържание.

Всички видеоклипове, генерирани от тези инструменти, ще бъдат автоматично маркирани с идентификационните данни за съдържание на Adobe, осигурявайки прозрачност за това кои части са генерирани от AI.

Ето и трите нови AI инструмента:

  • Generative Extend: Безпроблемно добавяне на кадри, за да станат клиповете по-дълги, по-лесно редактиране и добавяне на плавни преходи.
  • Object Addition & Removal: Избиране, проследяване и замяна на обекти.
  • Text to Video: Генериране на изцяло нови кадри директно в Premiere Pro с просто въвеждане на текст в подкана или качване на референтни изображения.

Една от най-очакваните интеграции ще бъде със Sora на OpenAI. През последните седмици този AI модел придоби популярност при създаване на фотореалистични изображения и видеоклипове с висока разделителна способност от текстови команди.

Като предоставя директен достъп до Sora и други модели на трети страни, Adobe ще осигури на потребителите много по-широка гама от генеративни инструменти, от които да избират.

През май Adobe ще представи и подобрен аудио работен процес в Premiere Pro. Компанията уточни, че потребителите ще се възползват от по-мощни и интуитивни инструменти за контрол на всеки аспект на звука.

Новите генеративни инструменти за редактиране на видео ще се появят по-късно през годината, но засега Adobe не е обявила конкретен срок. Инструментите вероятно ще използват съществуващата система на Adobe за кредити, които се подновяват ежемесечно въз основа на нивото на абонамент за Creative Cloud.

Adobe пусна комерсиална версия на Firefly в края на миналата година. Инструментът вече е достъпен за потребителите на Photoshop, Illustrator и Express.

Коментар